NUTRICIONISTKINJA VESNA BOSANAC NA VRLO ALTRAKTIVAN I KREATIVAN NAČIN PREDSTAVLJA ZDRAVU PREHRANU RAZLIČITIM CILJNIM SKUPINAMA: DJECI, MLADIM SPORTAŠIMA I ŽENAMA. BAVI SE ZNANSTVENIM RADOM I SUDSKA JE VJEŠTAKINJA ZA NUTRICIONIZAM. IMA VLASTITO SAVJETOVALIŠTE O PREHRANI, A SVOJE SAVJETE RADO DIJELI SURAĐUJUĆI S BROJNIM UDRUGAMA, INSTITUCIJAMA I SPORTSKIM KLUBOVIMA. PREVELA JE  S ENGLESKOG NEKOLIKO KNJIGA O NUTRICIONIZMU, ALI JE I SAMA AUTORICA DVIJU KNJIGA. KOAUTORICA JE RAČUNALNOG PROGRAMA ZA IZRADU JELOVNIKA “PROGRAM PREHRANE”, NAGRAĐIVANOG U VIŠE NAVRATA NA SAJMOVIMA INOVACIJA.

 

 

Dr. sc. Vesna Bosanac diplomirala je i doktorirala nutricionizam na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Za nju su vezane i dvije vrijedne stvari. Vesna je prva nutricionistkinja u Hrvatskoj, koja je pri Međunarodnom olimpijskom odboru završila poslijediplomski stručni studij o prehrani sportaša. Druga stvar od iznimnog značaja jest njezino suautorstvo na računalnom programu pod nazivom “Program Prehrane”, koji je dobio više nagrada i priznanja na raznim sajmovima inovacija.

Ono što je meni privuklo pažnju njezina je kreativnost, koju je iskoristila da se djeci približi najviše i najprirodnije što može – pričom (slikovnicom)  i igrom (didaktičkom igračkom). Naime, dr. Bosanac napisala je interaktivnu slikovnicu o zdravoj prehrani kojom promiče zdravu hranu i kvalitetne obroke diljem Hrvatske po vrtićima i osnovnim školama te je autorica zanimljivih puzzli koje izgledaju kao da ih je oslikalo dijete.

Upoznala sam je na društvenoj mreži. Bilo je to ovako – prije nekih mjesec dana sačekala me je njezina poruka na Instagramu. Izrazila je želju za individualnom podukom i analizom svoje komunikacije na društvenim mrežama. Željela je, kao i uostalom i svi koji imaju društvene mreže poslovnog profila, postići veći doseg. Oni koji me poznaju već pretpostavljaju da nisam časila ni časa – dogovorila sam sastanak uživo, jer ja volim osjetiti karakter osobe za koju pišem ili koju trebam savjetovati. I individualna poduka vrlo se brzo realizirala.

Nutricionistkinja Vesna Bosanac, spisateljica i ilustratorica slikovnice

Dogovoren sastanak i intervju

Kako dogovarate sastanak s klijentima? Ja tako da se dobro spremim pregledavajući njegove/njezine društvene mreže (ne zbog voajerizma ;)) i, obavezno web-stranicu, da vidim koliko se nešto može i treba popraviti ili reći klijentu da nastavi dalje tako raditi uz nekoliko savjeta kako osvježiti komunikaciju u social media-prostoru. Kada sam na web-stranici naletjela na njezinu slikovnicu, osmijeh mi se razvukao od uha do uha. U glavi mi se isti tren rodila ideja. Opet mi je neka viša sila poslala u poslovno naručje još jednu kreativku, idealnu osobu za moj novi intervju! I tako, kako to kod mene obično ide, ni 5 ni 6, odlučih je upitati već na našem prvom susretu za “razgovor ugodni kreativki slovinskih“.

Pogađate, nutricionistkinja Vesna Bosanac rado je prihvatila moj prijedlog. Od klijentice do intervjuirane osobe – ne može bolje ni za nju ni za mene. 😉 U svemu treba vidjeti priliku za produbljivanje suradnje, naročito kad je to obostrana korist i veselje. Ne volim gubiti ni svoje ni klijentovo vrijeme. Ako se može već prvi dan nešto napraviti/popraviti, let’s do it! Rekao bi Nike: Just do it.

Kliknule smo na prvu. I odmah se dale na konkretne stvari bez previše teoretiziranja. Nutricionistkinja Vesna Bosanac došla je po praktične savjete i dobila ih je već na prvom sastanku.

Što smo skuhale u našem intervjuu i kako smo vam ga servirale, pročitajte i pogledajte u nastavku. 😉

 

Zdrava pašta

Kako nutricionistkinja dr. sc. Vesna Bosanac dolazi pisanom riječi do svoje ciljne skupine?

Dr. Bosanac, vi ste jedna od rijetkih raspisanih nutricionista. Objavili ste dvije knjige namijenjene mlađoj populaciji. Jednu za mlade sportaše (odnosno njihove roditelje), a drugu za djecu. Prva je “Prehrana mladih sportaša“, jedina knjiga te tematike na hrvatskom jeziku namijenjena mladim sportašima, i to srednjoškolcima. Obrađuje zanimljive teme, a pisana je jednostavnim i razumljivim rječnikom. Nudi pregršt lako primjenjivih ideja kako unaprijediti svoju prehranu da bi se postigli bolji rezultati, a pritom očuvalo zdravlje. Druga je simpatična slikovnica o hrani pisana iz perspektive djeteta. Znamo svi kako je s nekom djecom teško postići kompromis da jedu zdravu hranu. Interaktivna slikovnica “Naš veseli dan” to čini na zabavan način i kroz igru.

Jasno mi je odakle ljubav prema hrani, ta ipak ste nutricionistkinja, ali odakle ljubav prema pisanju i ilustriranju?

Odmalena sam voljela crtati, slikati i izrađivati figurice od plastelina. Meni je to sve bilo vrlo prirodno. Sjećam se da sam se počela baviti kolažom, a da mi to nitko nije pokazao.
Što se ljubavi prema pisanju tiče, ona seže u niže razrede osnovne škole. Pred sam kraj osnovne škole krenula sam pisati oslobođeno; od srca i iz duše. Često sam za svoje eseje dobivala pohvale od nastavnice.
Danas mi je, nerijetko, lakše izraziti se tekstom nego govorom. Dok pišem, misli mi same naviru, dok sam u govoru daleko obazrivija i promišljenija.

Djeca i prehrana

Je li teško disciplinirati djecu u prehrani? Kakav stav treba zauzeti? Što učiniti kada dijete odbija određenu zdravu hranu?

Prehrana djece je ništa drugo doli ogledalo prehrane u obitelji. Danas, kada mnogi odrasli svoju prehranu baziraju na dostavama i pekarskim proizvodima, kako očekivati od djece da će za ručak jesti lešo kuhanu blitvu, a za večeru palentu, svježi sir i jogurt?

Dakle, žele li poboljšati prehranu djece, roditelji prvo moraju poboljšati vlastitu prehranu. To bi značilo da se, umjesto ćevapa u lepinji za ručak, pripremi fino varivo (od mesa, graška, luka, krumpira i mrkve) i salata, a gotovi sokovi uopće ne kupuju. Nemojmo se zavaravati, sokovi ne mogu zamijeniti konkretno voće. Vrlo jednostavno – treba se vratiti jednostavnoj, čistoj, neprerađenoj hrani, a polugotove i gotove proizvode zaobilaziti u širokom luku. Roditelji bi već u trgovini morali napraviti oštru selekciju. Zašto kupovati kobasice za grah koje imaju oko 30 % masti ili hrenovke s oko 20 % masti? Pametnije je uz grah kombinirati pečene, svinjske kotlete.

Nutricionitkinja Vesna Bosanac priprema zdravi dječji obrok

 

Ako djeca ne vole neku hranu, npr. kelj, ne treba ih siliti. Dovoljno je da pojedu dva zalogaja. Cijelu će porciju pojesti za pola godine ili dvije godine. Nije kelj jedino povrće. Obično djeca više vole špinat na mlijeku. On je, uz pečeno jaje i kuhani krumpir, kvalitetna večera. Nadalje, toplom sendviču ili domaćoj pizzi s kvalitetnim nadjevom od salse, sira i šunke valja priključiti salatu. Uz pizzu se npr. dobro uklapa miješana salata od kupusa, zelene salate i krastavaca, a uz topli sendvič može se ponuditi salata od rajčice. To je dobar način kako više kvalitetnih namirnica uključiti u svakodnevnu prehranu najmlađih.

 

Nutricionistkinja dr. sc. Vesna Bosanac – kreativna spisateljica i ilustratorica vlastite slikovnice o zdravoj prehrani

Kako ste došli na ideju o slikovnici „Naš veseli dan”?

Dok sam u Engleskoj, prije mnogo, mnogo godina čuvala djecu, svaku večer čitala bih im slikovnice. Malo-pomalo, došla sam na ideju i sama napisati i ilustrirati jednu. O čemu drugom nego o hrani! Ta mi je tema bila prirodan odabir. Materijal za slikovnicu davno sam pripremila, no za objavu je čekao „bolja vremena“. Tako sam prije nekoliko godina pohađala tečaj pisanja slikovnice, zahvaljujući kojem sam poboljšala svoj prvotni tekst. Potom sam pohađala tečaj ilustracije i poboljšala crteže. Sve u svemu, rad na materijalu i izdavanju slikovnice za mene je bilo novo i potpuno neočekivano iskustvo. Vrlo sam zadovoljna rezultatom.

 

Nutricionistkinja Vesna Bosanaca, autorica slikovnice o prehrani za djecu

 

Svoju zabavnu i edukativnu slikovnicu čitate u dječjim vrtićima i osnovnim školama. Kakva je interakcija mališana? Kako djeca reagiraju na Vašu priču?

Slikovnica je namijenjena djeci u dobi od 3 do 7 godina i do sada su je čuli mnogi vrtićarci. Na radionici „Naš veseli dan“ u vrtićima djeci čitam tu svoju slikovnicu. Uz to ide projekcija na platnu i razgovor koji prati događaje koji se nižu u slikovnici. Tako razgovaramo gdje idemo za praznike, što jedemo za doručak, kako se spremamo za odlazak u kupovinu hrane, gdje kupujemo ribu, kruh, povrće, voće… što jedemo za ručak, večeru, užinu. Zatim, koje igre igramo u parku, kako se spremamo na počinak…

Razgovor je vrlo zanimljiv, a djeca iskrena i otvorena. Slikovnicu djeci rado kod kuće čitaju roditelji, djedovi i bake. Jedna mi je baka kazala da njezina unuka zna moju priču napamet. Kada baka namjerno pogriješi u čitanju, malena je ispravi: „Nije tako!“ Izuzetno me veseli koliko su je dobro djeca prihvatila.

 

Slikovnica o prehrani "Naš veseli dan"

Učenje o hrani kroz priču i igru

Na kraju slikovnice nalaze se stranice za kreativne zadatke sastavljanja jelovnika. Jeste li dobili povratnu informaciju roditelja koliko je promijenila njihov, ali i odnos djece  prema hrani?

Naravno, interaktivni dio služi roditeljima da se podsjete i nauče kako pravilno koncipirati obroke tijekom dana. Neki su roditelji jednostavno zaboravili da bez povrća nema kvalitetnog ručka.
Djeci je taj dio slikovnice zanimljiv iz razloga što im je dano na volju, od ponuđenih namirnica, osmisliti vlastite obroke.

 

Interaktivna slikovnica za djecu i roditelje "Naš veseli dan", nutricionistkinja Vesna Bosanac

 

Kakvi su vam planovi? Je li na vidiku neka nova slikovnica ili ozbiljnije štivo?

Imam dosta ideja, no realiziram ih jednu po jednu. Sada pripremam drugo, dopunjeno izdanje svoje knjige „Prehrana mladih sportaša“. Osim toga, trebam reorganizirati web-stranicu i raditi na unaprjeđenju poslovanja. Nikada mi nije dosadno. Uvijek kažem: „Samo neka je zdravlja, ostalo ćemo lako.“ Dobro zdravlje želim i svim čitateljima ovog intervjua!

Što kaže nutricionistkinja Vesna Bosanac o pomacima nakon individualne edukacije?

Imam svježe informacije iz prve ruke. A vi nastojte uvijek imati svježe namirnice za pripremu obroka! To je preporuka naše nutricionistkinje. Nakon našeg prvog susreta, nutricionistkinja Vesna Bosanac spremno se uhvatila u koštac sa SEO-om. Uzela je odmah stvari u svoje ruke i pošteno preroštala web-stranicu koristeći sve naučeno za samo sat i po vremena, koliko smo radile na njezinu oglednom tekstu. Danas joj je SEO na web-stranici u zelenom, baš kakva bi trebala biti i vaša hrana na tanjuru. Više zelenjave, manje junk fooda na dnevnom jelovniku!

Ako ste friški roditelji i želite od samog starta usaditi djetetu zdrave navike u prehrani, toplo preporučujem da se posavjetujete s dr. Bosanac. Skočite na njezin blog, a potom na plac, pijacu, pazar oliti tržnicu po sezonsko voće i povrće i pripravite kašice, variva – nešto jušno, da se jede žlicom. Što se kuha u loncu dr. Bosanac pratite na njezini kanalima: Facebooku, Instagramu i TikToku. Kao prvo edukativno štivo za najmlađe, naručite slikovnicu koja ima dodatnu vrijednostpodučava podizanju i izgradnji zdravih temelja prehrane.

 

nutricionizam dr. sc. Vesna Bosanac

 

Baš sam se zapitala u kakvu bih vezu mogla dovesti hranu i copywriting, zadajući si zadatak kakav znam davati polaznicima – naoko nespojive stvari povezati nekom kopčom i odletjeti put divergentnog mišljenja. I voila, našla sam poveznicu! Za dobar recept trebaju vam kvalitetni sastojici, za dobar copy također! Svježe i sezonske namirnice jamče zdravu prehranu, a provjerene svježe informacije jamče kvalitetu teksta i kredibilitet copywriteru. Iščeprkani detalji koje još nitko nije pronašao i obznanio postaju najbolji začin u copywriting-kuhinji. Što god bacili na tavu, prvo provjerite valjanost. Tek onda ispecite pa recite što vam je na umu, da se ne bi čitatelji pogubili u nekom komunikacijskom šumu.

 

BEZ KVALITETNIH SASTOJAKA NEMA DOBRE HRANE NI DOBROGA ŠTIVA,

ISTINA JE ŽIVA.