Copywriter - lukantea copywriting

Copywriter je posebno zanimanje jer nudi raznolike mogućnosti i dozvoljava da daš mašti na volju. Zahtijeva prije svega pismenost i kreativnost. Nije zanimanje novijeg datuma jer su se pisci reklamnih tekstova pojavljivali i u ranijim epohama, samo se tada nisu tako nazivali.

Ono što danas s vama želim podijeliti je moj pogled na svijet copywritinga, ali i misli poznatih copywritera i marketingaša o tome što treba imati jedan kvalitetan copywriter, kakve to kvalitete mora posjedovati.

Zaplovite sa mnom u plavetnilo copywritinga i otkrijte imate li potrebne kvalitete za ovo zanimanje! Možda otkrijete i nešto novo o sebi što do sada niste ni znali! 😉 Barem je tako bilo sa mnom.

 

Tko je copywriter?

 

Najjednostavnija definicija ovog zanimanja jest pisac reklamnih tekstova. To znači da  piše prodajne tekstove za različite online i offline medije u različitim formatima. Jack Engel kaže da je copywriter “uomo universale, renesansni tip oglašivačke komunikacije”. Meni je osobno ova definicija draža.

Istina je da je copywriter zanatlija od pera, što će reći da piše za pare po narudžbi klijenata, ali on nikako ne smije pisati suhoparno navodeći činjenice i karakteristike proizvoda bez začina u tekstu.

Budući da smo u oceanu copywritinga ugroženi morskim psima,?pravim advertising ubojicama, moramo biti drugačiji, inovativni i istaknuti se,?iskočiti dupinski veselo i razigrano iznad površine mora.

 

Što sve radi copywriter?

 

Piše:

 • oglase
 • naslove
 • podnaslove
 • čitave tekstove – body copy
 • koncepte
 • prodajni dio web stranica tzv. CTA pasuse i gumbe
 • newslettere
 • brošure
 • kataloge
 • sinopsise za TV i radio spotove
 • scenarije
 • objave na društvenim mrežama

 

Kao što možete vidjeti, široko je polje djelovanja copywritera. Zato je važno da dobro istraži i upozna medij za koji piše i format u kojem piše.

Ne može o istoj temi jednako pisati za npr. Facebook i LinkedIn jer to su potpuno dvije različite društvene mreže. Na Facebooku može pisati ležernije i malo agresivnijim prodavačkim tonom jer ga čitaju široke mase, a prodajni tekst na LinkedInu treba odavati stručnost i zadržati poslovni ton (što ne znači da treba biti birokratski dosadan) komunicirajući istu vrijednost proizvoda ili usluge.

 

Copywriter - investigation - lukantea copywriting

Copywriter – istraživač kreativac

 

Blake & Bly preporučuju mnogo surfanja na internetu, čitanja, putovanja i razgovaranja s ljudima jer to sve nam otvara oči, donosi nove spoznaje i izaziva našu kreativnost da se pokrene u nekom neočekivanom smjeru.

Copywriter po svojoj prirodi mora biti znatiželjan jer jedino takav će moći nešto novo naučiti. Kad kažem znatiželjan, ne mislim na dosadno zabadalo koje se upliće u tuđe živote poput starih dalmatinskih ćakulona na kalama otočkog malog mista ili ciničnog dvojca staraca s Muppet show balkona.

Copywriter treba u sebi gajiti dječju opčinjenost svijetom oko sebe i to iskrenu dječju radoznalost, potpuno neiskvarenu.

Kada se uhvatite nekog zadatka, a već imate viziju kako nešto napisati, preporučujem da se zaustavite i zaronite u tajne industrije, djelatnosti ili područja o kojima namjeravate pisati.

Svaki ozbiljan copywriter studiozno pristupa svom poslu bacajući se na rudarski dio zanimanja = ISTRAŽIVANJE. To je potraga za vrijednim i provjerenim informacijama koje će napraviti razliku, diferencirati oglas od oglasa konkurencije.

Nakon što dobro istraži branšu, tvrtku, proizvod ili uslugu o kojoj piše, jednako vrijedno mora istražiti konkurenciju. Tko bi rekao, copywriter je i ?? Sherlock Holms!

Treba ocijeniti tko je najveća konkurencija vašega klijenta, kako ona komunicira priču o proizvodu, što ističe kao prednosti i što nudi kao benefite.

Jedno važno pravilo koje sam naučila na Algebri dok sam se educirala za digitalni marketing duboko mi se urezalo u pamćenje i moram priznati da ga se pridržavam u potpunosti:

“Ne kopiraj, kapiraj!”

Kad shvatite kako radi konkurencija, razradite drugačiji, inovativni pristup istoj ciljnoj skupini i komunicirajte isto. Isto znači iste objektivne informacije, ali na svoj način. Copywriting je zapravo pričanje istih stvari na stotinu različitih načina. Važno je samo da vaš način bude uočen, primijećen.

Copywriter se nakon rudarenja i osmišljavanja komunikacijske strategije može baciti na pisanje.✍️

 

Koje su kvalitete dobrog copywritera?

 

On prije svega mora biti znatiželjan, kreativan i pismen. To sam već razradila prethodno u tekstu, ali nije zgorega ponoviti. Bez kreativnosti nema dobrog copyja.

Copywriter mora biti društveno odgovoran i ne poticati stereotipove i predrasude. Može se njima poigravati ironizirajući ih, ali tu se može zateći na skliskom terenu, ako dobro i jasno ne prenese poruku. Uvijek je diskutabilno kako će široke mase nešto prihvatiti i hoće li neki dio pučanstva krivo protumačiti komunikaciju.

Copywriter mora biti informativan i uvjerljiv. Persuazivnost je jedna od najtraženijih odlika copywritera. Njegovi tekstovi moraju biti relevantni za ciljnu skupinu tako da mora znati kome i kako se obraća.

Kreativnost i imaginacija su jako važne osobine. ?Njih treba osobito poticati kreativnim igrama i zadacima.?

Empatija, razumijevanje drugih? još je jedna važna odlika dobrog copywritera. Mora razumjeti različita mišljenja, ponekad i dijametralno suprotna njegovom vlastitom mišljenju jer mora ući u ? ? ?svjetonazor ciljne skupine. Jedino će na taj način njegove poruke doprijeti do ? targetirane publike.

Originalnost je nešto što se podrazumijeva. Nitko ne voli plagijatore i copy past-ere. Dobro je da strši, da nije ukalupljen jer tako će ostati zapamćen i prepoznatljiv. Memorability je bit dobre komunikacije.

Jasnoća pisanja, razumljivost, pisanje govornim jezikom, lucidnost, preciznost u prenošenju poruka, strast za pisanjem, bogati vokabular te široko znanje opće kulture još su neke od jako važnih karakteristika kvalitetnog copywritera.

Poznavati mnoga područja poput  ? ? filma i ? ? glazbe, ? ?marketinga, ? ?književnosti,? ?️‍♀️sporta, ? ?umjetnosti i ⛓?industrije znači biti involviran u tematiku, a bez involviranosti u sadržaj nema ni dobrog copyija.

 

 

copywriter - lukantea copywriting - Dijana

 

“Pisac zavodi na stotinu stranica, a copywriter u nekoliko riječi.”

 

Ili rečenica. Njegova vještina je dobro seciranje teksta. Reducirati do maksimuma, pogotovo kad je formatom ograničen (Google Ads). Ima moć da sve važno sumira u jednu rečenicu, efektnu poruku. Često može sve reći u nekoliko riječi ili samo jednom riječi.

Za njega ne smije biti dosadnog zadatka. Postoji samo dosadan copy pa je poanta da izvučemo najbolje iz prikupljenih informacija i damo sve od sebe da naš način komunikacije zaživi među ljudima. Martineau kaže da se “njegove poruke radijalno šire dolinom gotovo na nesvjesnoj bazi poput folk-umjetnosti”.

Znate ono: “I, onda je svizac umotao čokoladu?!”

Naprosto je zaživjelo među ljudima. Copywriter je ušao u kolektivnu svijest, a to znači da je napravio vraški dobar posao.

Njegova vrijednost je da naoko nezanimljive i neatraktivne informacije transformira u atraktivne i zabavne, tržišno poželjne poruke.

 

Copywriter je opinion maker ? ??

 

Storytelling je “najznačajniji proizvod suvremene civilizacije. Tako tvrdi  Seth Godin.

Ako se složimo s ovom tvrdnjom, copywriter kreira trendove, javni život, zabavu, marketing, osobne želje, preferencije pa čak i gospodarske tokove jer ulazi u glave potrošača i utječe na promjenu njihovih navika i mišljenja.

Ne izgleda na prvu, ali velika je moć u našim rukama ➡️ perima ✒️i riječima. Najbolji svjetski copywriteri poput Davida Ogilvyja to su već u nekoliko navrata i dokazali.

Često klijenti sputavaju kreativnost copywritera pa se on ne može pokazati u najboljem svjetlu, no to ne znači da treba odustati. Jednom će doći i klijent koji će vam dati otvorene ruke i slobodu pisanja.

Do tada marljivo skupljajte znanje o copywritingu i svijetu općenito gdje god da se zateknete. Učite od mladih i starih, poznatih i nepoznatih, slavnih i onih na rubu jer otvorit će vam se neki novi svjetovi.

Životni stil copywritera mora biti prožet ?empatijom, ?‍?entuzijazmom, ✍️strašću za pisanjem i ?konstantnim učenjem. To je formula za uspjeh.

DONT’WORRY, A COPYWRITER CREATES YOUR STORY!