Ghostwriting

Ghostwriting je specifično pisanje tekstova. Ghost writer je osoba koja piše po nalogu tvrke ili osobe s kojom je potpisao Ugovor o suradnji u kojem se nalazi klauzula tajnosti. Naime, tekst koji napiše ghost writer izlazi u javnost kao tekst nalogodavca, a ne kao autorski tekst osobe koja ga je zaista napisala. U tome je cijela kvaka!

Mnogi poduzetnici, javne osobe pa i političari svakodnevno su izloženi svjetlima reflektora i javnost pomno prati što govore i pišu. Kako neki od njih nisu prirodno talentirani govornici, a još manje pisci, a o gramatici mnogih da i ne govorimo, ghost writer je spasonosno rješenje.

Pročitaj više

Ghostwriting = pisanje iz sjene

Ghostwriting možemo najtočnije opisati kao pisanje iz sjene u ime neke osobe ili tvrtke. Ghost writer je svjestan da mora zatomiti svoj ego i da nema isticanja njegovog imena niti u jednom trenutku. Autorsko pravo na tekst polaže nalogodavac. Mogla bih reći da je to čisto zanatsko pisanje. 

Ghost writer mora dobro upoznati osobu o kojoj piše ili barem imati jako puno saznanja i točnih informacija o njenom djelovanju i karakteru, stvari iz prošlosti (djetinjstva, mladosti…), zanimljive anegdote koje su najbolji začin svih tekstova, a najviše intervjua. Potrebno je pomno istraživanje osobe o kojoj piše. Zato su istraživački novinari ili content writeri dobri ghost writeri. Ako niste istraživački novinar, a želite se baviti ghostwritingom, vrijeme je da zasučete rukave i bacite se u potragu za vrijednim informacijama o “predmetu svog pisanja”.

Upoznaj me

Nevidljiv poput duha

Naziv ghostwriting je pravi naziv za ovu vrstu pisanja. Naime, baš poput duha, kojeg ne vidimo, a cijelo vrijeme je prisutan u nekoj prostoriji i kreće se njome, tako je i ghost writer neprimjetan, nema ga, a zapravo je tu cijelo vrijeme, u redovima svojih tekstova.

Obično piše u prvom licu jednine, posebno kada piše po narudžbi odgovore za neki intervju. I vrapci na grani već znaju da se intervjui pripremaju unaprijed i već gotovi tekstovi idu u “digitalni tisak”. Zašto se događaju mnogobrojne pravopisne greške u objavljenim intervjuima? Štedi se na svakom ćošku pa je sve manje zaposlenih ili angažiranih lektora. Zato, preporuka onima koji planiraju unajmiti usluge ghost writera, da osim britkoga uma koji će dobro skenirati osobu o kojoj piše i prezentirati je na vjerodostojan, uvjerljiv način, paze da je isti i gramatički korektan.

Pročitaj više

Obavijen velom tajne

Tajnovitost, bezimenost, nepostojanost… sve su ovo asocijacije koje vežemo uz zanimanje ghost writera. Istinski ghost writer nikada se ne hvali za koga je sve pisao, čije govore osmislio, čije intervjue odradio i zato takvi jako dugo surađuju s tvrtkama ili osobama. Povjerljivost je svetinja u ovom zanimanju baš kao i dana riječ kod poštenih ljudi.

Satisfakcija ghost writera je, osim financijske i ona emotivna, kada čuje u nekom kafiću dijalog između nepoznatih ljudi, kako su dan prije slušali neki govor ili čitali neki intervju aktualno popularne osobe i da im se svidjelo kako je nešto odgovorila. Tada je to znak ghost writeru da je dobro odradio posao, indirektno pozitivno brendirao svog nalogodavca. Ja volim reći da je ghost writer siva eminencija pisanja, sveprisutan, a neprimjetan.

Kontaktiraj me

GHOST WRITER ZARAĐUJE SVOJ KRUH KAO PISAC-DUH!