Content writing

Content writing ili sadržajno pisanje odnosi se poglavito na pisanje blogova i web stranica. Zašto je poanta na sadržaju? Ta i copywriting nudi sadržaj! Da, to je točno, ali…uvijek ima taj jedan ali! 😉 Copywriting priča priču, sve počiva na storytellingu. U content writingu, sadržajnom pisanju sve počiva na sadržaju koji se temelji na činjenicama, faktografskim podacima, na karakteristikama proizvoda i specifičnosti usluga koje nudimo.

Svi se obraćamo nekoj ciljanoj skupini kada je riječ o marketinškom pisanju, no content writing to radi vrlo studiozno privlačeći ciljnu skupinu svojim dubokim poznavanjem materije, nudeći sve benefite i karakteristike proizvoda ili usluge. Okuplja oko sebe fanove pojedinog branda, proizvoda ili usluge i zato ga još nazivamo NIŠNIM ili BRENDIRANIM NOVINARSTVOM.

Pročitaj više

Content writing počiva na istraživanju tematike

Prvi i osnovni korak nišnog novinarstva je istraživanje tematike. Klijent za kojeg izrađujemo stranicu može biti veliki izvor važnih informacija za koncept tekstova na web stranici. Dokumentacija, odnosno sadržaj koji posjeduje, sadrži mnoštvo vrijednih informacija koje content writer mora čitateljstvu prenijeti na razumljiv način, posebno ako se radi o nekim specifičnim, stručnim branšama. 

Nadalje, stručna literatura je nezaobilazan izvor znanja, vrelo informacija s kojeg možete dobiti najnovije informacije iz svijeta klijenta za kojega pišete. Moja topla preporuka je da ne preskačete ovaj korak jer će konkurencija, čitajući stranicu, shvatiti da nema stručnosti u tekstovima. Oboružajte se znanjem, razgovarajte sa stručnjacima iz branše i prilagodite tekst, obogaćen vrijednim podacima, svome čitatelju.

Web stranice konkurencije i internet općenito također mogu biti izvor vrijednih informacija, no OPREZNO s podacima koje tamo pronađete. Prije no što ih objavite, dvaput ih provjerite jer ne znate tko je napisao taj tekst, koliko je stručan i koliko se dao u istraživačko novinarstvo. Informacije su možda poluistinite, neprovjerene ili zastarjele. Zato, uvijek se posavjetujte sa stručnom literaturom!

Pročitaj više

Content is a king of internet!

Ako krenemo od teze da je SADRŽAJ kralj interneta, ne treba mnogo objašnjavati koliko je važna uloga pisca tekstova za web stranice, blogove ili tekstova na portalima i u offline medijima. SADRŽAJ je ono što nas privlači, zadržava našu pažnju, generira potražnju tj. potrebu. Mudrim gradiranjem teksta, content writer čini da se potreba kod čitatelja pretvara u želju, što prije ili kasnije, rezultira čitateljevom akcijom: klik, ispunjen obrazac, poslan email, poziv ili kupnja.

Činjenica je da nema mnogo noviteta u određenim branšama. Ono o čemu pišemo mi, piše i naša konkurencija. Poanta je u tome da istu tematiku, iste informacije, predstavimo čitatelju na dostupniji, razumljiviji i originalan način. Tu do izražaja dolazi kreativnost content writera. Znanje svi možemo pokupiti, ali maštovitost i kreativnost je ono što dobrog content writera ističe od prosječnih pisaca.

Upoznaj me

Content writer osmišljava koncept web stranice

Content writer, koji dobro poznaje tematiku o kojoj piše, kompetentan je osmisliti koncept web stranice, odrediti kategorije, landing page stranice i svakoj se maksimalno posvetiti. Studiozan je pristup temi o kojoj piše pa tako zna dobro kategorizirati teme po važnosti. Čitatelja navodi na čitanje i sakupljanje informacija o usluzi ili proizvodu. Za razliku od copywritera koji je puno direktniji i poziva na AKCIJU, content writer to radi postepeno, suptilnije, pripremajući teren za korisničko djelovanje.

Web stranica koja ima dobar autoritet to može zahvaliti isključivo kvalitetnom sadržaju kojeg piše content writer.

Kontaktiraj me

Bez kvalitetnog sadržaja nema dobrog teksta

Uvijek se isplati uložiti vrijeme i trud u potragu za kvalitetnim sadržajem. Vrijedi zaviriti u knjige na policama u knjižnicama i  skinuti s njih nakupljenu prašinu. Stručni časopisi puni su istraživanja, anketa, brojaka i postotaka te noviteta u području koje nas zanima.

Tu treba rudariti. Rudariti? Da, doslovce tako. Rudariti dok ne dođete do vrijedne rude, poludragog ili dragog kamenja koje će zasjati u redovima vaših tekstova. Znanje je moć. Informacija je moć. Ako ste prvi, onda ste predvodnik i stvarate autoritet u branši. Zapamtite to!

 

Pročitaj više

CONTENT IS KING, CONTENT IS EVERYTHING.