NOVINARKA KOJA ZNA SVE TAJNE HRVATSKE ESTRADE I KOJA SE BAVI MUŠKO-ŽENSKIM ODNOSIMA. IZA I NA SCENI SNALAZI SE KAO RIBA U VODI PA STAND-UPOM ODLIČNO RUKOVODI!

 

 

NOVINARSTVO – BLOG – SARA SMOJVER  – nerazdvojni pojmovi. Upoznala sam još jednu svestranu kreativku, Saru Smojver. I ona je, baš kao i Ida Jakovac, ušetala jednoga dana u prostorije CeKaPe na radionicu copywritinga.

I, kada je rekla čime se sve bavi u životu, prva mi je pomisao? bila:

„Što ta djevojka radi ovdje?! Ona već sve to zna. Pa, piše za novine, portal, kreira vlastiti blog! Barata izvrsno i humorom, koji je tako dobrodošao u copywritingu.“

S druge strane, poveselila sam se jer uvijek volim nešto novo naučiti i čuti profesionalne insajderske informacije i iskustva iz branše koja me zanima. Interakcija s polaznicima uvijek je za mene dvostruki dobitak jer iz druženja s njima jako mnogo profitiram.

 

Predstavljam vam novinarku, blogericu i stand-up komičarku u jednoj ženi

 

Saru predstavljam iz više perspektiva. Saznat ćemo kakav je svijet iz:

  • ?pera novinarke
  • ⌨️blogerice
  • ?ali, i stand-up komičarke.

Sigurna sam da će vam čitanje ovog intervjua biti zanimljivo i korisno iskustvo. Sara nam je odškrinula vrata estrade (o kojoj piše), svoje blogosfere i velikodušno nas pustila da zavirimo iza spuštenog zastora na pozornici.

 

NOVINARSTVO – BLOG – SARA SMOJVER –

ČAK I STAND UP KOMEDIJA – ŠTO JOJ JE PRIMARNO?

 

1.Kada sam razmišljala koje zanimljivo i kreativno lice predstaviti u siječnju, došla si kao naručena sa svim svojim aktivnostima kojima se baviš, a koje su vezane za pisanje i kreativnost.

Imam slatku trilemu. U nedoumici sam i ne znam kako da te predstavim. Što ti je važnije od onoga čime se baviš? Što da istaknem na prvo mjesto: Saru novinarku, Saru blogericu ili Saru stand-up komičarku, a odnedavno i copywritericu?

Koliko je tebi bilo teško postaviti pitanje, toliko je meni teško odgovoriti na pitanje (smije se). Volim reći da sam ja kreativni narator za život, a to pokriva svaki aspekt mog izričaja – novinarski, blogerski i komičarski.

Ovaj potonji stagnira u vrijeme pandemije jer nisam u mogućnosti nastupati niti organizirati stand-up. Doduše, i kad bi za to bilo prilike, vjerujem da bih zbog osobnih razloga bila u backstageu i iz sjene  promatrala smijeh publike i analizirala puncheve komičara.

Meni je komedija katkad samo smiješna ?matematika, koja je vrlo egzaktna, a istovremeno vrlo subjektivna za svakog gledatelja u publici.

 

Zvanje ili zanimanje? Što je odgovor sudbine?

 

2.Tvoja struka nema veze s novinarstvom ni komedijom? Što si zapravo po struci? Vidiš li se u tom svijetu jednoga dana ili te u potpunosti zaokuplja svijet pisane i izgovorene/odglumljene riječi?

Moja prva struka je edukacijska rehabilitacija. Iliti po starom – defektologija. Kroz pet godina studiranja shvatila sam da moja očekivanja od struke i te plemenite djelatnosti nisu ispunjena. Ja nisam ispunjena, ja sam zapravo izgubljena! U diplomskom sam istraživala modele zapošljavanja osoba s invaliditetom i ako ikada “ponovno” odem u struku, bit će u sferi zapošljavanja, ali vrlo konkretno – bila bih poduzetnica koja bi zaposlila osobe s invaliditetom.

S obzirom na situaciju uzrokovanu pandemijom, ideju lansiranja ikakvog biznisa ostavljam dok se dovoljno ne procijepimo da možemo izbjeći ograničenja okupljanja i slične mjere.

Dakle, kako stvari stoje – tipkam za život, pričam sa zanimljivim ljudima i donosim njihove priče i novosti iz svijeta glazbe, filma, televizije

 

Izvor fotografije: privatna arhiva Sare Smojver

 

NOVINARSTVO – BLOG – SARA SMOJVER – u novinarskim vodama

 

Kako si uopće završila u novinarstvu?


Na apsolventskoj godini radila sam u jednoj školi prijepodne, a popodne u Njuškalu. Tada je došao poziv na Styria: SCOOL akademiju koja je nudila edukacije kroz idućih 8 tjedana u području digitalnih medija, marketinga, novinarstva… Long story short, upala sam u prvih 20 od 220 prijavljenih i u procesu job shadowinga dospjela u redakciju ?Večernjeg lista.?

 

Večernji list – novine & portal & podcast

 

Pišeš za dnevni list/portal. Ima li i danas pojačane cenzure u odnosu na doba kad nije bilo digitalnih medija?

Hmm, s obzirom da mi je ovo prva redakcija ne čini mi se zahvalno govoriti o “nekad” i “danas” aspektu. Ne cenzuriram svoje sugovornike, što se najviše zapravo vidi u formi podcasta koju odnedavno vodim na Večernji TV, a čini mi se da tu leži daljnji potencijal mog djelovanja.

 

Pišeš li isto za portal i tiskovinu ili ipak ima nekih razlika?


Portal zahtijeva puno brže iznošenje vijesti jer je cilj biti
prvi. Tisak ti daje određeno vrijeme dok složiš priču, ali u pravilu zadržavam svoj stil pisanja na obje platforme. Jer mi prva dopušta dopunjavanje teksta i uređivanje, a zadatku u printu se posebno posvetim.

 

Sara Smojver - novinarka, blogerica, stand up komičarka

Izvor fotografije: privatna arhiva Sare Smojver

 

Novinarstvo – blog – Sara Smojver  – Pero od estrade

 

Spadaš li u nišne novinare? Ako da, kojoj si niši posvećena? Koju/koje rubrike pokrivaš?


Pokrivam showbiz i scenu. Vijesti iz svijeta glazbe, filma, televizije, nerijetko i kazališta. Između ostalog, vodim i podcast na Večernji TV. ? ? ?

 

Joj, taj clickbait!

 

Prolazile smo temu naslova tijekom radionice copywritinga. Bilo je zanimljivo slušati tvoja novinarska iskustva, slučajeve iz prakse i tvoj stav o clickbait naslovima. Koristiš li ih i ti kao novinarka u svojoj praksi?

Ne koristim. Barem ne one standarne oblike “Nećete vjerovati što se dogodilo nakon što je X napravio/la ovo, a Y ono”.

Moji naslovi su uvijek činjenični, a jedan od dražih mi je za blogera Kruleta, koji je među ostalim bio dva dana zaredom najčitaniji na portalu. Možda upravo on može bolje odgovoriti na pitanje o cenzuri (haha). (Naslov: “Nudili su mu aute, honorare i sve je odbio. Kod Stankovića je prozivao političare, a nakon 6 priloga dobio otkaz”).

 

Novinarstvo – blog – Sara Smojver – otkud sad u stand-upu?

 

Humor. Što on za tebe predstavlja u životu? Zanima me tvoj privatni stav.


Za mene je humor osobni filter duhovitosti presječen vlastitim iskustvima – dobrim i lošim i odsustvom političke korektnosti. Puno se koplja lomi oko političke korektnosti u humoru i često je praćeno stavom „Kome je ovo smiješno?“ jer se netko na razini svog iskustva odluči uvrijediti.
Humor je beskonačan i jedino je ograničen efektivnošću da nasmije. Po mom iskustvu, ne ovisi previše o sadržaju, nego izvedbi.

 

Kako to da si odlučila biti duhovita na sceni? Je li lako biti stand-up komičarka u svijetu u kojem  dominiraju ??muškarci?


Gledala sam ekipu na večerima otvorenog mikrofona i shvatila da je meni u publici jako smiješno i pitala sam se hoće li mi biti smiješno i gore. Eh pa, nije bilo smiješno ispočetka i to priznajem. Ni sada, ponekad nije smiješno, zato sam 2020. godine imala svega 2 nastupa.

Imam odlične kolege na sceni – iskusnije od mene, manje iskusnije od mene, ali zajedno uvijek napravimo show što je po meni najbitnije. Ne osjećam se „posebnije“, „smješnije“, „drugačije“ jer sam žena na pozornici. Možda moje kolegice na sceni imaju drugačija iskustva, ali u mom slučaju je jasno što je cilj večeri bez obzira tko nastupa.

 

stand-up komičari

Izvor fotografije: privatna arhiva Sare Smojver

 

 

Humor na sceni i privatno

 

Je li humor na sceni (profesionalni) istovjetan onom privatnom? Odvajaš li uopće ta dva svijeta? Smiješ li se ti istim stvarima kod kuće i na sceni?

Apsolutno ne. Što dolazi svima kao šok. Privatno preferiram glupe igre riječi, smišljanje cringy uleta, „Pametnom dosta“ fore s generalizacijama, a profesionalno se kritički osvrćem na vlastita iskustva s obitelji, sadašnjim i bivšim dečkima, nacionalne tenzije između Srba i Hrvata…

I naučiš čemu se publika smije i kako to formirati smiješno. Doslovno, učiš pisati forerežeš višak setupa, ideš najkraćim putem do puncha na pametan način. Po mogućnosti na smiješan način.

 

Malo o tremi i hrabrosti na sceni

 

Ja držim da za biti stand-up komičar treba velika hrabrost jer si sam na sceni i riskiraš da se ljudima ne dopadneš. Mislim da je najgora mora stand-up komičara – tajac, nereagiranje na ono za što si mislio da će sigurno izazvati reakciju publike. Imaš li tremu pred nastup? Kako se s njom nosiš?

Iskreno, toliko dugo nisam nastupala da se ne sjećam treme u tom obliku haha. Ne riskiraš samo humorom da se nekome ne svidiš. Riskiraš sa svime. I tišina definitivno uništava samopouzdanje komičara, pogotovo kad vjeruje u foru koja ga uporno iznevjeruje.?

 

Stand up komičarka zvana hrabrost

 

Na takvim stand-up nastupima često se nađu podmukli provokatori pa ometaju i dekoncentriraju. Jesi li ti imala susreta takve vrste? Kako si se snašla? Kako si reagirala?

Haha naravno. Uvijek ima šaljivdžija koji su sebi smješniji u mraku. Bilo je ponekih naglih reakcija, priznajem, ali uvjerljivo sam najponosnija na scenu tijekom nastupa u Srbiji.

U Novom Sadu smo nastupali na tematskoj večeri „Stigli su komšije“. U publici je bila jedna gospođa od skoro 50 godina koja je jako negodovala što, eto, mi Hrvati nastupamo. Ubacivala se svim komičarima neprestano, vrijeđala ih i u jednom trenu se čak i publika s njom posvađala jer ih je izbacila iz takta.

 

Ja sam zatvarala večer i odlučila sam je ne štedjeti…

 

… ali, ni voditelja večeri koji prvi nije odreagirao na incident (a, to mu je dužnost i u opisu funkcije). Kad sam se popela gore, uputila sam rezignirani pogled publici s podsmjehom i rekla:

„Kad vidim našeg voditelja večeri, jasno mi je zašto su vas bombardirali ’99.“

?? ? ? ? ? ? ?

I, tu sam bila spremna na kompletnu tišinu.??

A, onda je uslijedio?pljesak s galerije, a ta gospođa je nastavila negodovati. Pokazala sam prema njoj i rekla:

Al’, kad vidim onu tamo gospođu, jasno mi je zašto nikada nećete uć’ u EU“.

? ? ? ? ? ? ?

 

Zabava na sceni

 

Uvijek se ja pokušavam zabavit na stejdžu s novim tekstom, i to je ono u što vjerujem prije nego uhvatim mikrofon. Volim se referirati na voditelja večeri, iznijeti početnu opservaciju, po mogućnosti smiješnu. Ismijati najavu koju je smislio prije nego što sam došla gore… I naravno ? pomaže u svemu. Ali tek jedna čaša.

 

Priprema za nastup i pisanje scenarija

 

Kako se pripremaš za nastup? Sama pišeš svoje tekstove? Ili se inspiriraš virkanjem u dvorište konkurencije?

Sama pišem tekstove, ali nerijetko obrađujemo svi slične ili iste teme i aktualnosti tako da se zna dogoditi da fore od dva različita komičara zvuče slično, ako ne i isto. Događa/lo se. Napišem tekst i nekoliko puta ga glasno pročitam, ali već dok ga pišem kombiniram kako se uklapa sa starim tekstom i lakše je započeti s poznatim i staviti nastavak fore.

 

Novinarstvo - blog - Sara Smojver - stand up komičarka

Autor fotografije Davor Marčec

 

 

Novinarstvo – blog – Sara Smovjer – Što je inspirira?

 

O čemu najčešće pišeš? Koje teme obrađuješ?


Uglavnom vlastita iskustva – obitelj, prijatelji, odraslost, poslovi. Jednom riječju svakodnevica. Nađe se tu i sarkastični, cinični i politički nekorektni osvrti na položaj marginaliziranih skupina, nacionalizam ili bilo koju vrstu nasilja.

Naš narod je poznat kao jedan od naroda koji često koristi sočne psovke. Koristiš li se psovkama u svojim nastupima? Zašto?

Ne koristim ih često, ali kada naglašavam afekt onda ju nastojim upotrijebiti na pravom mjestu.

 

NOVINARSTVO – BLOG – SARA SMOJVER – Humor u novinarstvu, na blogu i u copywritingu

 

Humor je definitivno za copywriting najveći faktor privlačnosti. Koristiš li ga u svojim novinarskim tekstovima i blogu ili je rezerviran samo za svjetla pozornice?

 

Ne koristim ga zapravo nigdje, osim na pozornici. Eventualno u objavama na društvenim mrežama svog bloga kada opisujem događanje nevezano uz same teme bloga.

 

Zanimljivo je da nisi samo stand-up komičarka već i organizatorica stand-up događaja. Gdje se okupljate i kako funkcionira svijet stand-upa u doba koronovirusa?

 

Uh, zbog propisanih mjera nigdje se ne održava u opsegu kao prije. Osjeti se to u odsustvu smijeha zbog smanjenog broja publike. Neki su čak dio programa preselili online i nisu oduševljeni iskustvom.

Inače, organiziram stand-up večeri u okviru organizacije Fun Times i držimo mrežu otvorenih mikrofona po gradu Zagrebu, od kojih je najveći u Vintage Industrial Baru. To je zapravo regionalni open mic gdje nam redovito dolaze gosti večeri, tj. profesionalni komičari. Moram pohvaliti naš „transkontinentalnI“ domet jer smo imali komičare amatere iz Brazila i SAD-a. Ludnica!

 

 

Blog Zblogom

Izvor fotografije: privatna arhiva Sara Smojver

 

Novinarstvo – blog – Sara Smojver – Zblogom o muško-ženskim odnosima

 

Odlučila si pisati i blog. Nije ti dosta pisanja? Kojom temom se baviš i tko je tvoja ciljna skupina?

 

Blog Zblogom je moja posve druga, nehumoristična, ali i dalje autentična strana. Na drugo pitanje uglavnom odgovaram da se bavim temom raslojavanja? međuljudskih odnosa kroz dijaloge ??‍? nje i ??njega. I njihove monologe.

Ciljna skupina??Spisateljski gledano – svi u nekom trenutku svog života. Marketinški – hah, možda bi ti bolje znala od mene! Zezam se. Ispostavilo se da me čitaju žene diljem regije u dobi od 22 do 50 godina i muškarci od 25 do 45.

 

NOVINARSTVO – BLOG – SARA SMOJVER –

Zašto je važan odličan naslov?

 

Pohvaljujem naslov bloga, pogođen u sridu s obzirom na temu, a jasno komunicira o čemu se tu radi i da je riječ o blogu. Sredila si maestralno jednim udarcem dvije muhe.

 

Kad ljudi čuju da se blog zove „zblogom“ uglavnom se puknu smijati. Ideja je bila zapravo da svaki post završavam sa „Zblogom“ umjesto „Zbogom“, ali pisanje je poprimilo drugačiji oblik.

Prva objava koju sam izvorno stavila na Facebook osobni profil bila je ?pismo mom ocu koje je ganulo mnoge. Ljudi su mi se nakon toga javljali da su nazivali svoje roditelje da im kažu da ih vole. Jedna mi je poznanica, koja je prije nekoliko godina izgubila oca, samo napisala da moram otići što prije vidjeti tatu jer ona to nikad nije napravila.

Sutradan su mi u redakciji u prolazu dobacili da dugo nešto tako emotivno nisu pročitali…Meni je značilo podijeliti, a očito i njima čitati što se i nastavilo nakon daljnjeg objavljivanja.

 

Zblogom – out of the box blog

 

Tekstovi u blogu nisu standardni. Igraš se dramaturga u dijaloškoj formi teksta. Vrlo originalno. Gledaš na istu stvar očima muškarca i žene i pišeš iz njihove perspektive. Jesi li dugo razvijala u svojoj glavi ovaj koncept, ideju „razgovora“?

 

Nisam! Vjerujem da je „Ona“ prožeta mojim pogledima na svijet, ali On“ je nastao jer sam shvatila da mi katkad treba filter s druge strane spektra. Javilo se podosta muškaraca, među njima moji prijatelji i kolege, koji su čitali „Njega“ i pitali me tko sa mnom piše blog. Kad bih im objasnila da ja raspisujem obje perspektive samostalno, ostali bi u čuđenju. A, meni je to potvrda da sam dovoljno uvjerljiva.

 

Još jedna posebnost bloga

 

Blog je bilingvalan. ?? Kako i zašto si to odlučila?

 

Jednostavno. Neke stvari je ljepše izraziti na engleskom. Kraće je i snažnije. Doslovno drugačijim glasom čitam na engleskom i to sam primjetila nemali broj puta.

 

Sara, gdje se vidiš za koju godinu? Razvijaš li neki novi projekt?


Započela sam s pisanjem ?knjige „Tek 26 – priče iz karantene“
, ali stala nakon prvog poglavlja. Ne od straha. Imala sam depresivnu epizodu i posvetila sam se dalje samo blogu i tamošnjoj formi. Svakako znam da sve što budem radila u budućnosti će biti vezano uz pisanje i stvaranje, ako ne i uređivanje.
Voljela bih nastaviti i sa stand-upom, ali mislim da nas je 2020. naučila da ne trebamo gledati stvari previše naprijed pa tako neću ni ja.

 

Novinarstvo – blog – Sara Smojver – stand up – podcast 

 

Kao što sam mogla i pretpostaviti, Sara je nezaustavljiva. Osim što se uhvatila mikrofona u stand up-u, napravila je to i u novinarstvu. Od nedavno je možete gledati i slušati na podcastu Večernjeg lista.

Nađete li se u muško-ženskim životnim zavrzlamama (ah, tko se još nije (s)našao u tomu!), utipkajte Zblogom i otkrijte kako na isti problem gledaju muškarac i žena jer Sara ovdje progovara i iz muške perspektive. Možda vam njezin autentičan izraz i originalno zamišljen blog pomogne da na neke stvari i sami počnete gledati iz druge perspektive.

 

Izvor fotografije: privatna arhiva Sare Smojver

 

Novinarstvo – blog – Sara Smojver

 

Vrijeme je da se mladi ljudi koji zaista imaju što reći stave u prvi plan. Jedna od njih je Sara Smojver, autorica vlastita bloga i novinarka koja nasmijava ljude. Od nje očekujmo još mnogo toga dobroga!

Za Sarinu spisateljsku budućnost nema zime jer se na prvu vidi da joj je pisanje u krvi. Zato sam sigurna da ovo nije zbogom, nego  (tek doviđenja) i Zblogom!

 

NOVO LICE NA SPISATELJSKOJ SCENI!

NOVINARKA, BLOGERICA

I STAND-UP KOMIČARKA

U JEDNOJ ŽENI!