KAKO SE DAVID BORI ZA SVOJ MOTOVUN S TURISTIČKIM GOLIJATIMA?

Motovun – David Matković – moj motovunski storytelling nastavlja se u vidu intervjua s glavnim čovjekom u mjestu,  barem kada je brending u pitanju. Predstavljam vam Davida Matkovića – voditelja Ureda Turističke zajednice Općine Motovun.

Osnivač je i predsjednik motovunske Udruge fotografa Fotovun te upravitelj gradske galerije Pet kula. Predstavljam profesionalca, svestranog entuzijasta i zaljubljenika u fotografiranje Motovuna. Iako nije rođeni Motovunac, Motovun mu se uvukao pod kožu.

Kako simbioza Motovun – David Matković uspješno brendira grad u gori? Kakvi su planovi za budućnost? Koliko je korona pomrsila račune? Kako se Motovun prilagodio najčudnovatijoj predsezoni, sezoni i posezoni, saznajte u intervjuu.

 

Motovun – turistička i vinska destinacija

 

Kombiniranjem elemenata turističke destinacije može se formirati jedan ili više proizvoda. Što biste Vi izdvojili kao proizvod/proizvode Motovuna?

I ova je godina, odnosno cjelokupna situacija u kojoj se trenutno nalazimo pokazala koliko je važno imati bogatu i raznovrsnu turističku ponudu.

Važno je diversificirati se ponudom i gostima ponuditi nešto drukčije, dati im osjećaj dodane vrijednosti. Motovun se ističe bogatstvom kulturne baštine. To je, uz atraktivnost samog mjesta, primarni razlog velike posjećenosti.

No, ako bismo morali izdvojiti jedan proizvod koji je među glavnim adutima Motovuna, to je svakako eno-gastro ponuda.

Motovun je poznat po vrhunskim vinarima. Krajem prošle godine je, po izboru Europske mreže kulturnog turizma i partnera, proglašen viceprvakom u izboru za najbolju europsku destinaciju kulturnog turizma u kategoriji vinskog turizma.

To nam je bio dodatni poticaj da krenemo još jače u brendiranje Motovuna kao vrhunske vinske destinacije. Radimo seriju događanja pod krovnim nazivom Motovun Wine Experience.

Trudimo se povezati visokokvalitetna motovunska vina s vrhunskom gastro ponudom, koja se temelji na tradicionalnoj istarskoj kuhinji i tartufima, po kojima je Motovun poznat u svjetskim okvirima.

 

Motovun David Matković promocija vinske destinacije

 

 

Motovun – David Matković – 2 Davida u borbi s Golijatima

 

Kako se mali Motovun – David u borbi s turističkim Golijatima u neposrednoj blizini, kao što su Umag, Poreč, Rovinj izborio za svoj dio kolača na tržištu?

Motovun je turistički dragulj unutrašnjosti Istre, koji je gotovo nezaobilazna destinacija za većinu gostiju koji posjećuju naš poluotok. Također, teško je zamisliti reklamnu kampanju za Istru ili Hrvatsku kao turističku destinaciju bez Motovuna ili primjerice Rovinja. To najbolje pokazuje kolika je važnost našeg srednjovjekovnog gradića za istarski, ali i hrvatski turizam.

Kada gosti koji su smješteni u turističkim centrima na obali, žele upoznati unutrašnjost Istre, onda im je Motovun svakako pri vrhu liste želja.

Što se tiče Motovuna kao destinacije, on zbilja u pogledu smještaja, nudi široki raspon mogućnosti – od dva boutique hotela, kamp odmorišta, studio apartmana, bed & breakfast objekata do vila i kuća za odmor s bazenima, koje okružuju Motovun sa svih strana i oduševljavaju pogledom.

Motovun je kako to volimo reći – boutique destinacija, koja se svojom veličinom ne može mjeriti s većim središtima, no može izvrsnošću, raznovrsnošću i kvalitetom.

 

Motovun David Matković brending grada PR

 

Motovun – prisutnost u online i offline medijima

 

Znamo da su danas potrošači izuzetno zahtjevni. Za razliku od nekadašnjih kupaca, oni su jako informirani o proizvodima i uslugama. Istražuju konkurenciju i tehnički su potkovani kada su u pitanju digitalni mediji? Kako im pristupate, kako im se obraćate? Kojim kanalima dolazite do njih? Jeste li aktivni više u offline ili u online svijetu?

Stil putovanja drastično se promijenio i dinamika putovanja je sve veća. Gosti imaju razne mogućnosti planiranja svojih putovanja i posjećivanja velikog broja mjesta u relativno kratkom razdoblju. Stoga, važno je istaknuti se, odnosno (p)ostati nezaobilazna točka.

Digitalnim medijima pridajemo veliku pozornost. Svakako se tu ističu društvene mreže, na kojima morate biti prisutni u kontinuitetu. Morate nuditi novi sadržaj na svakodnevnoj osnovi i graditi imidž na način da postanete destinacija u koju posjetitelji žele što prije doći.

Iz tog razloga, bilo je važno u periodu lockdown-a održavati interes za destinacijom, što smo radili kroz još jače prisustvo na društvenim medijima.

Vrlo nam je važno da budemo prisutni i na TV ekranima te možemo reći kako u tome uspijevamo, odnosno da nas mediji odlično prate.

Svakako je naša aktivnost veća u online svijetu i to je pravac kojim ćemo nastaviti. Možda nas je ova situacija usporila, no planiramo već u ovoj godini realizirati web aplikaciju Visit Motovun, koja će objediniti turističke sadržaje na našem području i učiniti ih još dostupnijim gostima.

 

Community management na društvenim mrežama visitmotovun

 

Kao netko tko se bavi digitalni marketingom, upale su mi u oči Facebook i Instagram stranice visitmotovun. Mislim da odlično prate događanja u gradu plasirajući vrhunske fotografije. Kakva je Vaša veza s Visit Motovun?

Hvala na lijepim riječima. Visit Motovun je prepoznatljivi brend naše turističke zajednice, a moja veza s njim je da sam administrator i zadužen za sve objave. Trudim se biti svakodnevno aktivan, kako bismo bili prisutni u kontinuitetu, a naročito je to bilo važno u vrijeme lockdown-a.

Cilj je da posjetitelji, nakon što kliknu na naše profile, požele odmah doći u Motovun. Veseli me što često čujem pohvale za rad na društvenim mrežama.

 

Motovun – David Matković – ciljana publika i ciljana tržišta

 

Koje ciljne grupe targetirate? Tko je vaša publika? Na koja tržišta idete?

Motovun je otvoren za sve fokusne grupe – od mladih kojima je Motovun nezaobilazna destinacija prilikom ekskurzija u Istri do gostiju veće platežne moći koji Motovun posjećuju u predsezoni i posezoni, počevši od 1.9. kada počinje sezona iznimno cijenjenog bijelog tartufa.

S ponosom možemo reći kako smo Destinacija 365, jer Motovun zbilja živi turistički kroz minimalno 10 mjeseci u godini. Želimo se brendirati na način da ljudi pri spomenu Motovuna pomisle na bogatu kulturnu baštinu, vrhunsko vino i sjajnu hranu. Upravo ljubitelji kulture i hedonisti koji uživaju u vrhunskoj enogastronomiji publika su koju želimo privući u najvećoj mjeri.

Vjerujemo da u tome uspijevamo, međutim na svima nama je da težimo izvrsnosti te postanemo još bolji.

 

Mystery Motovun

 

Kako je koronavirus zamaglio prosperitetnu sezonu i kako se Motovun prilagodio?

 

Neću pitati je li prihod Motovuna pao u odnosu na protekle godine jer to je jasno i vrapcu na grani. Imate li sad već neke podatke za koliko je to manje prometa nego prije? Ni jesen ni zima, kako stvari stoje, neće biti normalne pa ne možemo ni predvidjeti ni tijek ni intenzitet zaraznosti virusa iduće proljeće i ljeto. Kako u ovako teškim vremenima za cijeli svijet preživjeti u grani koja je najviše pogođena?

Na početku ove situacije svi smo bili vrlo konzervativni u prognozama i očekivali 30% prošlogodišnjih rezultata.

Nakon što smo se kao zemlja otvorili prema gostima iz inozemstva i vidjeli kako će turistička sezona ipak polučiti bolje rezultate, rekli smo kako će zadovoljavajući turistički rezultat biti 50% i više od prošlogodišnjih rezultata te pri tome ostajemo.

Već pri početku ove situacije donijeli smo mjere kojima smo srezali troškove ureda Turističke zajednice i smanjili plaće za 30%, odnosno plaću jer naša Turistička zajednica ima samo jednu zaposlenu osobu.

Općina Motovun je s druge strane nizom mjera izašla ususret poduzetnicima, od kojih je glavnina u turizmu, kako bi im omogućila poslovanje u ovoj izrazito teškoj godini.

 

Kampanja Istra tako blizu (Istrien so nah) i njemački turisti spasili sezonu

 

Ova je godina pokazala koliko je važno biti okrenut domaćem tržištu. Što se brojki tiče, možemo slobodno reći, kako su njemački gosti “spasili” ovu turističku sezonu.

To što je Motovun bio dio kampanje Turističke zajednice Istarske županije, namijenjene turističkim tržištima Austrije i južne Njemačke, pod sloganom “Istrien so nah” (Istra tako blizu!), svakako je doprinijelo još boljoj posjećenosti gostiju iz tih zemalja, naročito iz Njemačke.

Motovun je u normalnim godinama izrazito zanimljiv gostima iz Velike Britanije, SAD-a i drugih dalekih zemalja, kao što su dalekoazijske zemlje itd. U ovim su okolnostima gosti, kojima smo avio-destinacija, iz objektivnih razloga gotovo u potpunosti izostali.

 

Motovun David Matković brendiranje grada

 

Novi storytelling Motovuna na vidiku – grad filma kao inspiracija globalno popularnog animiranog filma

 

Postoji zanimljiva priča zašto je Motovun izrazito popularan u dalekoazijskim zemljama, odakle nam dolazi veliki broj dnevnih (grupnih) posjetitelja. Japanac Hayao Miyazaki je 1986. godine stvorio animirani film „Laputa – Castle in the sky“, koji je postao globalno popularan, naročito u Japanu i Južnoj Koreji.

Prošle smo godine u našoj Gradskoj galeriji ugostili dvije izložbe renomiranih korejskih fotografa. Gđa. Soonyoung Redden, iz delegacije korejskog veleposlanstva, prilikom jednog razgovora rekla mi je kako je upravo Motovun bio inspiracija za to animirano remek-djelo. U kasnijim sam razgovorima s lokalnim iznajmljivačima ponovno čuo tu priču koju su njima prenijeli korejski gosti.

Priča je izrazito plodno tlo za brending i nešto što svakako planiramo istražiti.

 

Motovun – David Matković – 5-godišnji planovi u znaku 5

 

Gdje Vidite Motovun u narednih 5 godina? Motovun – David Matković za 5 godina ? Jesu li se planovi izmijenili ponešto s obzirom na to da nam je većini koronavirus pomrsio poslovne račune?

Iako je Motovun već sada prepoznatljiv brend, potencijal daljnjeg osnaživanja tog brenda je velik.

Jedan od glavnih pravaca daljnjeg jačanja brenda je svakako daljnja valorizacija povijesnih ličnosti kojima se Motovun diči, kao što je primjerice jedan od najvećih vozača u automobilizmu ikada – veliki Mario Andretti, koji je rođen u Motovunu pred 80 godina.

Iako se u ovim okolnostima fokus prebacio na aktivnosti kratkoročnog učinka, kako bi se premostila ova izrazito izazovna godina, nadamo se kako ćemo se već u idućoj godini u većoj mjeri vratiti na zacrtani smjer.

Koronavirus će zasigurno usporiti određene planove, no Motovun u narednih 5 godina mora postati destinacija u kojoj će gosti u prosjeku boraviti minimalno 5 dana.

Preduvjet za to je širenje i umrežavanje sadržaja na našem području kako bi gosti mogli imati unaprijed definirani “what to do” plan, koji je mješavina eno-gastro sadržaja, outdoor aktivnosti, vođenih razgleda kulturnih znamenitosti, tura pokaznog traženja tartufa i sl.

 

Motovun David Matković Crkva sv. Ivana Krstitelja i sv. Marije od Vrata te Gotička vrata

 

Motovun – David Matković – kreativnost na djelu

 

Marketinški stručnjaci kažu da marku u turizmu treba razvijati u smjeru kreativnosti. Ja sam se uvjerila da toga ne manjka u Motovunu. Otkuda tako dobre ideje: Dani Velog Jože, Sajam XXL proizvoda, Noć literature, puštanje lampiona, radionice za djecu i odrasle, Motovun Film Festival, parada divovskih balona…?

Većina ideja koje ste naveli proizlazi upravo iz priče o dobrom divu Velom Joži, kojeg je Vladimir Nazor smjestio u Motovun i okolicu. Festival Velog Jože postao je odlična platforma za prezentaciju različitih ideja i sadržaja.

Svaka je inačica festivala drukčija i sadržaji se mijenjaju. Neki ostaju kao trajni, dok neke sadržaje zamjenjuju neki drugi.

Ove godine se Festival Velog Jože trebao održati 23. svibnja, no nažalost je morao biti otkazan zbog koronavirusa, no veselimo se festivalu iduće godine.

Motovun Film Festival je događaj po kojemu je Motovun prepoznatljiv. U godinama kada se htjelo dati dodatni impuls mjestima u unutrašnjosti Istre odlučeno je kako će upravo Motovun postati filmski gradić i ta priča traje još od 1999. godine.

Parada divovskih balona nije uspjela zaživjeti isključivo zbog tehničkih razloga, jer strujanja zraka ne pogoduju letenju balonom. No, zato su idealna za paragliding letenje. I to je jedna od outdoor aktivnosti po kojima je Motovun prepoznatljiv.

Tandem letovi iznad Motovuna oduševe sve posjetitelje koji smognu hrabrosti i odluče se vinuti u nebo nad našim pitoresknim gradićem.

 

Motovun David Matković, pogled sa zidina

 

Doživljaj Motovuna / Motovun Impressions

 

Dvije su ključne premise za realizacijom turističke destinacije. Jedna kaže da se sadašnjošću upravlja iz budućnosti. Druga kaže da su emocije glavna sastavnica destinacije kao brenda. Slažete li se Vi s time i što činite u sadašnjosti da se snovi realiziraju u budućnosti? Ili možda da preformuliram pitanje, što ste isplanirali prije, a sada se realizira?

Planiranje je svakako važan aspekt strateškog promišljanja turizma. Općina Motovun je 2018. godine pokrenula projekt “Doživljaj Motovuna / Motovun Impressions”, projekt sudjelovanja lokalne zajednice i posjetitelja Motovuna, bisera Istre, u kojem se prožimaju oplemenjivanje vizualne atraktivnosti, multipliciranje ponude sadržaja te očuvanje i poboljšanje receptivne infrastrukture Motovuna.

Valorizacijom kulturne baštine prikupljaju se sredstva koja se ulažu ciljano kako bi gosti prilikom svakog novog dolaska u Motovun doživjeli nešto novo, kako bi upravo kroz emocije, koje ste naveli, upamtili Motovun i kako bi mu se uvijek iznova vraćali.

Kada govorimo o dugoročnim strateškim planovima, u planu je arhitektonsko osvjetljenje Motovuna. Njime će se postići efekt da vizura Motovuna noću bude još atraktivnija od dnevne vizure Motovuna. U planu je izgradnja žičare kojom bi se iz podnožja motovunskog brda dolazilo do samog ulaza u starogradsku jezgru.

Riječ je o projektima koji su izrazito kompleksni i financijski zahtjevni, te kojima predhode ulaganja, koja su životnije naravi poput novog vrtića. O njima se itekako promišlja i njihova realizacija u budućnosti svakako ima dobru perspektivu.

 

Motovun – David Matković – posebnosti grada

 

Brend definitivno obećaje ljudima da će doživjeti posebna iskustva i uživati u specifičnostima proizvoda. Brending mjesta je stvaranje iskustva mjesta kao pozitivnog iskustva koje se pamti po svojoj posebnosti. Što to Motovun nudi posebnog posjetiteljima? Kakvo je to iskustvo koje će ponijeti iz Motovuna?

Svjesni smo važnosti emocija i iskustava u pristupu posjetiteljima. Zato se razvijaju sadržaji kao što su turističke ture, odnosno razgledi Motovuna u pratnji mletačkog podestata Marca.

Od ove godine na trgu Andrea Antica čeka vas Gradska tiskara Antico, gdje možete dobiti autentički personalizirani suvenir u obliku grafike otisnute Gutenbergovim strojem, na ručno izrađenom papiru, koji sadrži dio Motovunske šume.

Odlična privatna inicijativa je Kulturno – edukativni centar Kaštel, gdje kroz stalni postav “Motovun – Povijest u pokretu” možete upoznati bogatu povijest Motovuna.

Krenuli smo od ove godine i s outdoor bike turama.  Izniman turistički sadržaj je i pokazno traženje tartufa (truffle hunting). Naše vrhunske vinarije nude wine tasting ture.

Cijela je zajednica uključena u zajedničkoj misiji, a to je da gosti iz Motovuna odnesu što više, što intenzivnijih iskustava. 

 

Motovun Mletacki-podestat-Marco-Dean-Prodan-ispred-lapidarija-u-kuli-Nova-vrata

 

Gosti Motovuna i zadržavanje u mjestu

 

Pratite li statistiku koliko se posjetitelji u prosjeku zadržavaju u Motovunu u apartmanima i hotelima? Ostaju li dan, dva, više dana ili cijeli godišnji odmor? Ili je Motovun ipak više jednodnevna izletnička destinacija?

Gosti se u prosjeku u našoj destinaciji zadržavaju nešto manje od 2 i pol dana. To je rezultat činjenice da se naša raznolika struktura smještaja sastoji od: dva boutique hotela, kamp odmorišta, apartmana i studio apartmana te kuća za odmor u manjem dijelu. Upravo su kuće za odmor objekti koji produžavaju prosječno vrijeme boravka u destinaciji.

Kuće za odmor u ovim su okolnostima najtraženiji oblik smještaja. Na našem ih području ima manje nego u nekim drugim turističkim zajednicama u unutrašnjosti Istre.

Stava smo kako na duže vrijeme zadržavanja gostiju moramo utjecati prvenstveno kroz umrežavanje sadržaja. No, naravno da je i svaka nova investicija u obliku kuća za odmor dobrodošla.

Tko su najčešći gosti?

Ove godine su kao i u prijašnjim godinama Nijemci naši najvjerniji gosti. Drugi su po brojnosti naši domaći gosti. To su naša dva tradicionalno najjača tržišta i tu se situacija nije mijenjala.

No, među top 5 su lani primjerice bili UK i SAD, što ove godine naravno nije slučaj jer smo za njih avio-destinacija. Njihova su mjesta zauzeli gosti iz Belgije i Slovenije, dok su peto mjesto zadržali gosti iz Austrije, iako uz evidentan pad.

 

Komunikacijske poruke- slogan

 

Koje ste motivacijske poruke širili proteklih godina? Jeste li imali sezonske slogane ili jedan koji stalno ističete već godinama?

Naša glavna poruka je Visit Motovun. To je naš brend kojim ujedno i šaljemo poruku.

Planiramo novi slogan i za sada ne bismo otkrivali točan naziv, no baza će mu svakako biti Zmajeve brazde i pozitivna energija. Zmajeve linije su putovi elektromagnetizma i životne sile koji se šire poput mreže po površini Zemlje.

Prema alternativnom znanstveniku Marku Pogačniku, Motovun je najsnažnije izvorište pozitivne energije u Istri. U njemu se križaju čak tri zmajeve brazde.

Taj dobar osjećaj često spominju i ljudi koji dolaze u Motovun te je to nešto što planiramo koristiti u promociji. Dodatan motiv je što nam je u ovim okolnostima dobra energija potrebnija no ikada.

 

Motovun David Matković Vrt motovunskih zidina

 

Veli Jože – omiljeni “stanovnik” Motovuna

 

Cijela je lokalna zajednica uključena u Dane Velog Jože. Škola sudjeluje s dječjim radovima, ugostitelji prilagođavaju menije i veličine porcija itd. Rekla bih da ljudi žive s brendom. Čini mi se da je Jože „najomiljeniji stanovnik“ Motovuna svim mještanima. Kako ste postigli tako dobar angažman stanovnika i poduzetnika?

Veli Jože je naš dobri div i jedan od simbola Motovuna, kojeg posebno volimo. Festival utjelovljuje tu ljubav prema dobrom divu i zato su emocije oko festivala izrazito pozitivne.

Možda se u proteklim godinama napravio mali odmak od te inicijalne priče, no svakako se u idućim izdanjima planiramo vratiti osnovama. Uvijek govorimo i iza toga apsolutno stojimo je da manifestacija može uspjeti jedino ako lokalno stanovništvo saživi s istom i osjeća je kao svoju. To je nešto što moramo čuvati.

 

Motovun Film Festival – brend koji nije pokleknuo ni u najtežoj godini od osnutka

 

Ne možemo ne dotaknuti se Motovun Film Festivala. Ove godine umjesto da ljudi dolaze u Motovun, on dolazi k njima. Izmjestio se sa svog trga na lokacije po gradovima diljem Hrvatske. Niste dozvolili da tradicije zamre. Moram priznati da me ideja ugodno iznenadila. Kako je uopće nastao Motovun Film Festival? Tko su entuzijasti koji su napravili pravo čudo na brdovitom Balkanu dovevši istaknuta svjetska filmska imena u jedan mali gradić u srcu Istre?

Ove su godine organizatori, zbog trenutnih okolnosti, morali promijeniti koncept festivala i pretvoriti ga u putujući festival. Prva i jedina projekcija je održana 30. srpnja u Motovunu, a kroz program “Motovun putuje” festival je posjetio brojna istarska mjesta i gradove Hrvatske. Na taj su način filmovi došli k ljubiteljima filma. Veseli nas kada se pronosi ime Motovuna, naročito kroz kulturu.

Motovun Film Festival je prvi put održan 1999. godine. Od samih je početaka ideja bila da to bude festival lišen glamura i crvenih tepiha. Jedan od osnivača festivala bio je redatelj Rajko Grlić, koji je uz podršku regionalne uprave, pokrenuo filmski festival u Motovunu.

 

Motovun Trg Andrea Antico bunar iz. 15. st

 

 

Infrastruktura – prometna regulacija i suživot turista i domaćih ljudi tijekom udarne sezone

 

Sjećam se da se jedne godine, zbog gužve i krkljanca s automobilima, nisam uspjela popeti u grad pogledati film. Teško je to kad su interes i potražnja tako veliki, a grad je prostorno ograničen zemljopisnim položajem i arhitekturom. Ove smo godine uspjeli automobilom doći gore, pred sam grad.

Prijašnjih bih godina odustajala zbog nepreglednih kolona turista. Sada sam mogla disati punim plućima i razgledavati svaki kutak grada koji bi mi upao u oči. Prije to nije bilo moguće. Ove je godine konačno cijela obitelj vidjela Motovun zahvaljujući koroni. Meni je ovo treći put i opet sam oduševljena ljepotom grada. Jeste li po tom pitanju uspjeli regulirati promet u vrijeme održavanja festivala?

Motovun film festival je u proteklim godinama postao pravi filmski festival, gdje je fokus zasluženo na filmovima. Dodatnom regulacijom prometa i kretanja gostiju postiglo se to da lokalno stanovništvo u vrijeme trajanja festivala može koliko toliko normalno živjeti i funkcionirati.

Važno je postići u što većoj mjeri tu ravnotežu između festivala i svakodnevnog života, što nije nimalo lako. U dane odvijanja festivala promet je u potpunosti zatvoren za dnevne posjetitelje Motovuna, koji parkiraju svoja vozila u podnožju Motovuna, a zatim biraju žele li se na brdo popeti pješke ili dovesti shuttle prijevozom.

 

Motovun – destinacija 365

 

Kako se brendira Motovun van sezone? Koje sadržaje nudi? Posljednjih godinu dana na digitalnom nebu zasjala je jedna velika influenserka zvijezda iz Motovuna. Govorim o Deanu Kotigi, kvizašu i top influenceru u Hrvata, a možda i šire. Koristite li njegov potencijal u promociji grada? Znam da on lovi svaku priliku da pohvali Istru i svoj Motovun. Zanima me je li uspostavljena neka službena suradnja TZ Motovun i njega ili se planira u dogledno vrijeme?

Motovun praktično nema perioda za koji možemo reći da je ‘van sezone’. Kao destinacija ima jaku predsezonu (koja je u ovoj godini u potpunosti izostala) i jaku posezonu, koja će biti kudikamo slabija od prošlogodišnjih zbog epidemiološke situacije. Mjeseci koji su rezervirani za pripremu, uređenje objekata i korištenje godišnjih odmora su veći dio siječnja i veljača, no već 1. ožujka kreće predsezona.

Dean Kotiga je naš ponosni Motovunac i kao što ste i sami rekli, koristi svaku priliku za promociju Motovuna i Istre. Trenutno nemamo najavljenih zajedničkih suradnji, no iste nikako nisu isključene u budućnosti.

 

David Matković – profesionalno i osobno

 

Motovun David Matković

 

Davide, za kraj nekoliko pitanja o Vama osobno. Koje sve funkcije obnašate, a da su vezane za Motovun? Kakav je storytelling Motovun – David Matković?

 

Osim što radim u Turističkoj zajednici Općine Motovun kao voditelj Ureda, također sam i osnivač te predsjednik motovunske Udruge fotografa Fotovun, koja je izrazito aktivna u kulturnoj sceni Motovuna, ali i šire.

U četiri i pol godine koliko postojimo, odradili smo jako mnogo. Kada se osvrnem na sve projekte i aktivnosti, izrazito sam ponosan. U udruzi okupljamo 30-ak fotografa s područja cijele Istre i šire, čak i iz Slovenije. Od kraja 2017. godine naša je udruga preuzela upravljanje gradskom galerijom Pet kula, tako da sam odgovoran i za upravljanje galerijom.

 

Fotografija Vam je u krvi. Koristite li taj svoj dar za vizualnu promociju Motovuna?

 

Sebe bih u fotografskom pogledu definirao kao strastvenog zaljubljenika u fotografiju, koji redovito usvaja nova znanja i alate. Trudim se kontinuirano razvijati kao fotograf. Fotografija oduvijek zauzima važno mjesto u mom životu i važan je dio mog kreativnog izražavanja.

Budući da volim Motovun i fotografiju, koji su idealan par, naravno da svoju strast za fotografijom koristim i za promociju Motovuna.

 

Motovun David Matković pogled iz gradske lođe

 

Vi ste rođeni Motovunac? Živite u Motovunu?

 

Ne živim u Motovunu i nisam rođeni Motovunac, ali Motovun obožavam i u ovih pet godina koliko sam aktivno ovdje prisutan, najprije kroz udrugu, a kasnije i kroz posao, uvukao mi se pod kožu.

Osjećam se u Motovunu kao doma. Imam tu sreću da radim s izvrsnim suradnicima s kojima se zajednički trudim Motovun učiniti još boljim.

 

Pozivnica iz Motovuna

 

Imate li neku poruku za kraj ili biste još nešto voljeli istaknuti kao važno u uspješnoj priči  Motovun – David Matković, a ja Vas nisam pitala?

Mislim da smo jako puno toga pokrili. Na kraju koristim priliku da pozovem sve Vaše čitatelje da dođu u Motovun i uživaju u svemu što Motovun nudi.

Posezona je idealno vrijeme za doživjeti Motovun. Možete uživati u odličnim mladim vinima i jelima na bazi bijelog tartufa, čija je sezona krenula 1. rujna. Isto tako, možete uživati u našim pješačkim i bike stazama, od kojih izdvajamo našu prekrasnu Parenzanu.

Motovun vam se raduje i s nestrpljenjem očekuje!

Vama hvala na ovom lijepom intervjuu i prilici da Vašim čitateljima prenesemo svoja iskustva, koja je najbolje osobno doživjeti, tako da upućujemo još jedan poziv u Motovun.

 

Crkva sv. Stjepana

 

 

Bilo mi je iznimno zadovoljstvo voditi intervju s ovako predanim profesionalcem koji nije izgubio polet i zanos entuzijasta ni u ovim teškim vremenima za turizam.

Nadam se da su marketingaši saznali iz prve ruke kako se malo mjesto s malim budžetom, srezanim financijama, može fantastično brendirati uz mnogo truda, volje i kreativnosti.

Entuzijazam je ono što nas mora držati u ovim teškim vremenima za sve. A, entuzijama i dobre energije u ovom gradu ne manjka.

Ne znam je li to zbog zmajevih brazdi ili zbog pogođene suradnje na relaciji Motovun – David Matković. 😉

Svima onima koji još nisu imali priliku posjetiti Motovun, ovo je prava pozivnica da ga posjete i osjete.

Priroda mu je podarila takav zemljopisni položaj da ga s pravom zovu gradom u gori.

Dok on ponosno stoji na vrhu brijega, zajedničkim trudom i zalaganjem Općine, Turističke zajednice, poduzetnika i stanovnika, zasluženo visoko kotira i na turističkoj piramidi Hrvatske i Europe.

 

TEK KAD POSJETIŠ MOTOVUN,

DOŽIVLJAJ ISTRE JE POTPUN!