MOTION CANDLES MIRISNE SVIJEĆE S PORUKOM DJELO SU RUKU KREATIVNE OSJEČANKE IVANE KRSTIĆ SA ZAGREBAČKOM ADRESOM. BIO MI JE GUŠT RADITI INTERVJU DOK JE SVAKO MALO DO NAS DOPIRAO BOUQUET NAJUGODNIJIH MIRISA I TREPERAVI PLAMEN SVIJEĆA.

 

 

 

Ivana Krstić vro rado mi je pristala na intervju. Upoznala sam je na jednoj od njezinih radionica. Oduvijek me svijeće fasciniraju svojim plamenom. Otkada sam poslovanje preselila u svoj radni kutak, radim – čitaj pišem uz svijeće. Istovremeno me njihov plamen inspirira i smiruje. U božićno sam vrijeme krenula u lov na darove jer sam se spremala na put u Italiju u posjet rodbini. Saznavši da sestrična, koju sam namjeravala posjetiti, obožava svijeće, dala sam se u potragu za lijepim i mirisnim, po mogućnosti unikatnim, originalnim i još k tome, mirisnim svijećama.

Hodočastila sam gradom tražeći THE svijeću, ali sam isto tako istraživala i u bespućima interneta. To je dobri stari Google sebi u memoriji negdje zabilježio pa me je nakon nekog vremena bocnuo Ivaninim oglasom za radionicu svijeća na Facebooku. I tako sam se ja koja se bavim copywritingom 😉 upecala na mirisni oglas. Ivana je marketinški dobro odradila targetiranje ciljane skupine i zato joj danas radionice vrtoglavo rastu.

 

MOTION CANDLES mirisne svijeće – u moru svijeća, THE svijeća

Tko je Ivana i kako se našla u svijetu svijeća?

Ivana je mlada, entuzijastična i radosna osoba sa željom kreiranja proizvoda i poruka koje griju dušu i potiču nas na bivanje u trenutku, koliko god je u našoj moći. Otkrivanjem svoje definicije i svog puta  budila se priča za svijetom svijeća i početkom ručne proizvodnje.

 

Kako je nastao brend Motion Candles mirisne svijeće?

Otkuda naziv brenda Motion? Zanima me kao nekoga komu je copywriting zanimanje, je li se odmah rodila ideja za ovo jedinstveno ime? Ili si na lageru imala više verzija imena pa si metodom eliminiranja došla do konačne odluke?

Jedna od najlakših odluka i koja mi je “kliknula” u sekundi bila je odluka za odabir imena. Bila mi je želja od nultog dana poticanje svojih budućih korisnika Motion proizvoda na pokret i to onoga najvažnijeg, pokreta prema sebi i za sebe. Pokret ka otkrivanju, njegovanju i življenju vlastitih snaga, vrlina, talenata, vrijednosti i jednostavno, bivanje u miru, radosti i ljubavi kroz svoje trenutke, stoji utkano u ime Motion. Jer, kada sve uloge i titule padnu, naša esencija ostaje ista u svima nama. Tada sam već odlučila da ću kroz svoj mirisni svijet proizvoda podsjećati upravo na to.

 

Je li priča o svijećama tvoj primarni posao ili je još uvijek na razini hobija?

Motion je još uvijek sekundarni posao. Još sam u fazi samostalnog investiranja u svaki segment poslovanja. No, rekla bih da je prešao fazu hobija jer je svaki mjesec izvor dodatnog prihoda. Kada sam shvatila koliko vremena i energije ulažem u njega, tada se dogodio i psihološki klik. Postalo mi je jasno da je Motion moja budućnost od koje ću u potpunosti moći biti i financijski neovisna.

 

 

 

Soja ili parafin?

Postoji više vrsta svijeća, a ti se odlučila mahom za sojine. Koji je razlog za to?

Tako je, razlikujemo nekoliko vrsta voskova. Trenutno najrasprostranjeniji je parafin, no tu je i sojin, kokosov, pčelinji, repičin vosak itd. Odluka za soju je donesena isključivo iz logističkih razloga. Bila je jedina zastupljena na hrvatskom tržištu od prirodnih materijala. Mali broj ljudi zna da sam proizvodnju započela parafinom. Htjela sam i sebi i drugima dokazati da mirisne svijeće uistinu mogu biti mirisne i da je ono što vidimo na policama daleko od kvalitetne izvedbe. Kada sam uspjela u svom prvom naumu, odlučila sam većinsku proizvodnju okrenuti na soju, jer je materijal koji pruža puniji doživljaj mirisa te izuzetnu dugotrajnost, 30 do 50  % dužu od parafina.

 

Motion Candles mirisne svijeće koje pričaju priču

Kako si došla na ideju da tvoje svijeće pričaju priču? Svaka šalje neku poruku svom kupcu.

Poruke su ono što je uistinu unikatno za Motion i ono po čemu sam željela da moje svijeće budu prepoznatljive. One su uvid u ono što dalje nastavljam približavati svojim kupcima kroz digitalne platforme. Sve poruke su nastale s naumom da prate korisnika od trenutaka relaksacije i skupljanja inspiracije, do trenutaka kada ostvaruje svoj puni potencijal te naposljetku, do onih slavljeničkih… Pa, čak i onih sa samom sobom kada u svoja 4 zida plešemo od sreće što je još jedan mini milestone uspješno završen, a novi se već smiješi :).

 

O kakvim je porukama riječ –  motivirajućim, inspirativnim ili duhovitim?

Volim reći da Motion poruke bude i pokreću prema najboljoj verziji nas samih u danom trenutku. Time se poruke najprije mogu definirati motivirajućima. Svakom ukazujem na jasan motiv, a to je ispunjeno življenje kroz praćenje svojeg unutarnjeg glasa koji nas pokreće.

 

Mirisne svijeće intervju s Ivanom Krstić, osnivačicom brenda Motion Candles

Mirisni motivi

U ponudi imaš i svijeće s motivom. Kako si došla na ideju da, za razliku od onih kojima šalješ poruke tekstom, ovdje storytelling pričaš oblikujući razne motive?

Tražila sam način kako da još više obogatim mirisne svijeće i što je to što još tada u 2022. nije bilo prisutno kod nas. I tako sam došla do svijeća s motivima. One su u potpunosti kreativan i zaigran dječji dio Motiona i kao takvog ga želim i dalje njegovati.

 

O kojim se motivima radi i zašto si odabrala baš njih?

Motive sam započela predstavljati kroz 10-ak cvjetnih varijacija. Cvijeće i interpretacija istog ono je što svaku ženu raznježi. Potom sam proširila na dječje i božićne motive u predbožićno vrijeme.

 

Mirisni difuzori za interijere

Osim mirisnih svijeća tržištu si ponudila i mirisne difuzore. Kako ih izrađuješ i koje kombinacije mirisa nudiš?

Na mirisne difuzore posebno sam ponosna. Tada, 2021. bila sam jedina mala homemade i handmade proizvođačica koja je odabrala “nekomercijalni put”. Odlučila sam se na proizvodnju bez alkohola, destilirane vode i parfemske vodice, već isključivo za prirodnu bio bazu i visoko kvalitetna mirisna ulja. Time sam postigla dugotrajnost svojih difuzora i 3 do 5 puta duže od onoga što se vidi na policama trgovačkih lanaca. Moram priznati da sam jako ponosna na njih. Do sada imam samo 3 mirisa pošto je pronalazak koji zadovoljava dugotrajnost mirisa malo teži.

 

Motion Candles mirisne svijeće – Poklon box

Pretpostavljam da su poklon paketi bili osmišljeni za božićne blagdane i da su samo proširenje ponude s obzirom na to da se posao lijepo zakolutao. Što nudiš u poklon paketima?

Kada sam malo prije pisala o porukama, te kako i zašto su nastajale, zapravo su me one potakle i na kreaciju paketa. Htjela sam na još jedan način interpretirati u kojim su sve prigodama mirisne svijeće uz nas te ih spojiti s drugim malim handmade hrvatskim proizvođačima u poklon paket i tako kreirati unikatan hrvatski proizvod. Pokloni se dijele na Relax box, Business box, Motion box i Celebration box (ili trenutke :)), a kompletan sadržaj je dostupan na našem webshopu motioncandles.com.

 

 

Ivana Krstić Motion Candles

 

 

Home made ili industrijska svijeća?

Kako razlikovati kvalitetnu svijeću od konfekcijske, industrijske svijeće?

Nažalost u industrijskoj svijeći ona 2 najbitnija faktora, izgaranje od ruba do ruba staklenke te intenzivnost mirisa, koji čini kvalitetnu svijeću, ne možemo razaznati jer specifikacija na svijeći ne postoji, a često se ne navodi ni koji je vosak u pitanju. U takvim slučajevima budite sigurni da se radi o parafinu. Mala tajna je da se parafin prepoznaje i po izuzetno glatkoj ravnoj površini i često može biti blago odvojen od ruba staklenke. Također, kada jednom kupite svijeće na istom prodajnom mjestu, isto ponašanje svijeće možete očekivati i kod svake sljedeće, neovisno o novim mirisima ili staklenkama.

 

Nijedan početak nije lagan

Kada si započela svoju mirisnu rasplamsanu priču? Je li početak bio trnovit ili posut laticama?

Priča je krenula početkom 2020. godine. Gotovo sam godinu dana samo testirala svijeće i shvaćala tehniku. Pred kraj godine odlučila sam predstaviti svoj novopečeni zanat. Vjerujem da nijedan put nije lagan u početku. Toliko je novih situacija, emocija, rada, rasta, poimanja svih segmenata poslovanja, a potom i snage ostajanja u prisutnosti i vjeran sebi. Izuzetno zahtjevan pothvat kojeg ni nisam bila svjesna. Neupitno  je da sam se odlučila na njega s tek završenim fakultetom i nula godina profesionalnog iskustva. Sada, svega 3 godine kasnije jasnije vidim kako su i vrijeme i godine samo iluzija.

Srce uvijek jasnije vidi i vodi pravim tempom i u pravom smjeru.

 

Je bi bilo trenutaka da ti je bilo svega dosta, da si doživjela burnout, izgorjela poput svijeće i da si htjela odustati?

O, bilo je itekako, malih lomova često u prvih godinu dana, a prvi veliki nakon godinu i pol, kada se dogodio osjećaj nemoći u spoju financijskih, kreativnih, inspirativnih, komunikacijskih te prodajnih gubitaka i blokada. No, kako uvijek poslije kiše dođe sunce, uistinu je tako. Kako vrijeme odmiče i kada tijelo umirimo, um se ponovno budi i daje nam sve potrebne odgovore i usmjerenje. Tada sam naučila jednu od najvažnijih lekcija. A, to je da su očekivanja koja si stalno postavljamo ono što nas zapravo koči te da nikada više ne smijem maknuti s uma da je tajna zadovoljstva u putu, a ne u cilju.

 

Kratak ili dugačak fitilj?

Imaš li kratak ili dugačak fitilj kada nailaziš na administrativne ili nabavne poteškoće u radu?

Uu, izuzetno kratak. To su trenuci kada bih voljela imati pomoć. Jednostavno ono što ne volim raditi i jako mi je teško fokusirati se na brzu i efikasnu odradu.

 

Kad smo već kod fitilja, je li svejedno kakav fitilj stavljamo u svijeće?

Super mi je poveznica. 🙂 Otkrit ću vam tajnu da je najveća tajna u proizvodnji svijeća pravi odabir fitilja. Izuzetno je teško naći idealan koji zadovoljava baš svaku karakteristiku koja se promatra. No, 2 beskompromisno u Motionu uvijek imam na umu, a to je potpuno izgaranje svijeće bez ostataka voska te intenzivan miris koji, vjerovali ili ne, također ovisi o fitilju.

 

 

Candles & Wine radionice - Motion Candlčes mirisne svijeće intervju lukantea

 

 

Candles & Wine radionice

Nedavno si osmislila koncept radionica Candles & Wine. Ljude podučavaš izradi dugogorućih mirisnih svijeća ugodnih, opuštajućih mirisa, vođena trendom kreativnih radionica na kojima se uživa u gutljajima najkvalitetnijih vina. Kada si krenula s prvom i gdje se održala?

Želja za radionicama postojala je od mojih početaka testiranja kada sam vidjela i osjetila što znači prolaziti kroz sve sam, gdje nemaš priliku za direktnim kontaktom i pomoći. Tada, 2020. rekla sam si da će doći trenutak kada ću ja biti dovoljno hrabra stati ispred drugih i pomoći im svojim znanjem, biti taj oslonac koji je prijeko potreban u počecima. Pa… trebalo mi je ravno 2 godine za odluku :). Prva radionica održala se 4.6.2022. u Zagrebu, a potom još 2 puta tokom lipnja. I, evo nas 8 mjeseci poslije! Preko 50 polaznica je prisustvovalo na 13 radionica. Iako nisam znala u kojem smjeru će se razvijati, pokazale su mi da će ostati sastavni dio Motiona održavajući se svakih nekoliko mjeseci.

 

Gdje se danas održavaju tvoje radionice? Koliko je polaznika/polaznica u jednoj radionici?

Radionice ne uspijevam održavati svaki mjesec, već će organizirati nekoliko puta godišnje. Sljedeće planiram za travan, a potom za rujan. Do sada sam uspjela organizirati radionice u Zagrebu, Osijeku i Splitu, a u travnju planiram još 3 nova grada. U svakoj grupi je maksimalno 6 polaznica i to je nešto što ne želim mijenjati kako bih zadržala povezanost, personalizirani pristup i opuštenost među polaznicama.

 

Feedback

Kakve su povratne informacije polaznika?

Povratne informacije su nešto najljepše što ja nosim nakon nje, što mi grije dušu i motivira me za daljnji rad. Na svakoj radionici, iako smo sve bile strankinje samo 3 sata prije radionice, rastajemo se zagrljajima. Najviše mi je stalo kada čujem već i tijekom radionice koliko im je drago što su tu, što su se odlučile doći, učiniti nešto za sebe i kada mi polaznice otvoreno kažu da je vrijednost radionice u potpunosti ispunila očekivanja. Donosim vam jednu od poruka, onu za dušu :).

“Savršen početak adventa! Iskreno sam ispunjena nakon radionice. Divne žene i jedan novi pogled na svakodnevicu.“

 

Holistički koncept radionica

Ova radionica je nešto više od radionice, tu ima i holističkog pogleda na svijet i life coachinga. Ideš li na tom tragu dalje u poslovnu budućnost?

Svjesna sam kako ne možemo odvojiti ništa što radimo od onoga tko smo, od naših uvjerenja i vrijednosti. Jednostavno mi je bilo logično da kroz radionicu na kojoj prenosim tehničko znanje otvoriti i temu našeg bivanja u novoj etapi te važnosti prepoznavanja i prakticiranja balansa između rada i odmora koji nam služi. Ta misao me zapravo vodi kroz cijelu misiju rada na mirisnim proizvodima, tako da vjerujem da će u budućnosti još više biti izražen holistički pogled, jer što smo ako nismo jedna cjelina koju čini tijelo, um i duša?

radionica Candles & Wine by Ivana Krstić

Motion Candles mirisne svijeće – svijetla budućnost mirisnog storytellinga

Ivana, kakvi su ti planovi za budućnost?

Veliko iznenađenje slijedi već za 2 mjeseca…u isto vrijeme nastavit ću širiti radionice u još više hrvatskih gradova, a i iznenadit ću vas i novim mirisima tijekom godine.

 

Užitak je raditi uz Motion Candles mirisne svijeće

Na kraju ovog intervjua koji je u potpunosti probudio moj osjet njuha, dakle čulo mirisa, nadamo se da smo probudile i svjesnost o važnosti ravnoteže u životu između posla i slobodnog vremena. Harmonija koju postižemo na taj način unijet će i harmoniju u naše misli i osjećaje. Životni zen trebao bi nam biti prioritet jer ništa nije važnije od zdravlja kako fizičkog tako i mentalnog. Upravo je stres okidač za mnoge bolesti.

Imate li mirniji hobi poput kreativnog pisanja, heklanja ili pletenja, mirisne svijeće Motion Candles bit će najljepši ukras interijera koji će istovremeno stvoriti ugodnu atmosferu za rad. Opuštanje uz dobru knjigu i miris svijeće koja evocira lijepa sjećanja i potiče smiraj tijela i duše moja je topla preporuka.

U radnom prostoru ovi mirisni detalji koji pričaju priču mogu biti i jak motivirajući faktor. Nekako osjećam da moje druženje s Ivanom ovdje ne prestaje i da se neće ugasiti poput svijeće, već da se ovdje stvara jedno lijepo poslovno, a i privatno druženje, koje će se lagano rasplamasavati i dugo gorjeti. Ovakvim kreativnim ljudima s originalnim idejama trebamo biti maksimalna podrška.

Ivani želim da ovu svoju priču rasplamsa, razbukta što više i da se njezin mirisni plamen osjeti u sve većem broju domova i poslovnih prostora.

 

UZ MIRIS SVIJEĆE I MALE STVARI DO ZENA – HARMONIJE I SREĆE!