IZAZOVI I PREDNOSTI VLASTITE MARKETINŠKE AGENCIJE.

MARKETING GLAZBENE INDUSTRIJE BY SANJA & ŽELJKA RAJKOVIĆ.

 

KAD SU SESTRE SRODNE DUŠE PRIVATNO I POSLOVNO, KAD ZAJEDNO ISTE SNOVE SANJAJU…

 

 

 

 

Sa Željkom i Sanjom Rajković, dvjema sestrama koje odišu životnom radošću i pozitivnom radnom energijom, bila sam mjesecima u pregovorima za intervju. I zaista, nikada ne treba žuriti! Sve se poklopi baš kako treba. Naime, Sanja je imala pune ruke posla posljednjih godinu dana jer je izrađivala plan za samozapošljavanje. Nakon odobrenja plana Sanji se širom otvorio put u samostalan poslovni poduhvat – vlastiti biznis.  Ovom prilikom čestitam joj na hrabrosti ??(u vrijeme ? pandemije) i na entuzijazmu koji su bili presudni da otvori svoju marketinšku agenciju koja se prvenstveno bavi glazbenom industrijom.

Njezina najveća potpora na tom putu bila je, i dalje je, a kako se biznis lijepo razvija, bit će  još dugo njezina srodna duša, sestra Željka Rajković. Prvo sam upoznala nju. Bila je istaknuta polaznica CeKaPe-ove radionice copywritinga koja je sipala iz rukava reklame i slogane, a zatim sam preko nje upoznala Sanju.

Upoznajte ove dvije vesele i vrijedne slavonske duše i ako vam zatreba dobar glazbeni menadžer da vam pomogne vinuti se na glazbeni vrh, pokucajte na vrata SanjaR-a jer duet sestara Rajković uspješnu marketnišku kampanju za vas stvara!

 

Sanja Rajković & Željka Rajković – hrabro u bolje sutra

 

Sanja, nedavno si zaplovila u poduzetničke vode. Kada se rodila ideja o vlastitom biznisu, je li dugo sazrijevala? Kako je bilo započeti vlastiti biznis u najnesigurnije vrijeme pogođeno pandemijom koronavirusa?

Mislim da je u meni uvijek postojala želja da budem samostalna, ali dok sam imala siguran posao u kojem sam uživala, nisam previše razmišljala o tome. Kada je došla pandemija, izgubila sam posao, razmišljala sam što dalje, ali sam brzo shvatila da postoji samo jedna opcija – vlastita agencija. I tako sam odlučila zaploviti poduzetničkim vodama u ovo vrlo izazovno vrijeme.

Deset godina marketinškog rada za druge je iza tebe. Kako je raditi za sebe, što se promijenilo u tvome životu?

Nije se promijenilo puno u radnim navikama. Sestra me uvijek zeza kako sam pravi štreber – kada sjednem za stol i krenem s poslom, ustanem samo za vrijeme ručka.  Sviđa mi se što biram projekte na kojima radim, organiziram vrijeme. A i planiram proširiti ponudu usluga, a prije to nisam mogla. Lijepo je raditi za sebe i uživati u rezultatima svoga rada, upoznavati nove ljude i stjecati vrijedna iskustva.

 

SanjaR – vlastito brendiranje

Smišljanje imena brenda je važan proces. Kako je nastao SanjaR?

Ostvarila sam svoje snove, haha. Htjela sam nešto s čime se mogu poistovjetiti, a ja zaista jesam sanjar i sanjam velike snove i želim raditi velike stvari. ? A dobro je došlo što se zovem Sanja Rajković pa sam i to mogla zgodno spojiti.

 

 

Sanja Rajković & Željka Rajković - agencija SanjaR

 

 

Zvjezdana prašina glazbene industrije – Sanja Rajković & Željka Rajković

 

Pokrivaš glazbenu industriju, surađivala si s izdavačkim kućama te agencijama za promidžbu. Nastavljaš li i dalje u revijalnom tonu ili si se okrenula i nekim drugim branšama?

U ovom trenutku sam u istoj branši i namjeravam ostati u njoj. Glazba mi je oduvijek bila inspiracija i ne mogu zamisliti da glazbe nema u mome životu. Sviđa mi se što me često izvođači uključuju u kreativni proces nastajanja njihovih pjesama. Taj dio me jako veseli. Namjeravam se dodatno obrazovati i ulagati u sebe, a to možda donese i neke nove branše i drugačije poslove.

 

Radiš li s etabliranim zvijezdama ili početnicima?

Radim i s jednima i drugima. Svakom izvođaču se posebno posvetim i zajedno odredimo u kojem pravcu će ići promocija.

 

Što savjetuješ početnicima za dobar start na hrvatskoj estradi?

Vjerujte sebi i ostanite vjerni svom stilu❗️ Nema ništa loše prilagoditi se sceni, osluškivati trendove, ali nemojte izgubiti sebe.

 

Na koji si svoj projekt osobito ponosna?

Ma joj, ponosna sam na sve. Ne mogu nijedan izdvojiti, svaki mi je poseban na svoj način. I za svaki sam zahvalna jer me je svako iskustvo i suradnja naučilo nečemu novome.

 

 

Oštro fotografsko oko za detalje

 

Članica si Foto kluba Zagreb. Fotografija očito igra važnu ulogu u privatnom životu. Koristiš li to znanje i jesi li i službeni fotograf svojim zvijezdama u usponu?

Uz glazbu, fotografija je moja velika ljubav. Ne prođe dan, a da ne napravim barem jednu fotografiju. Obožavam fotografirati ljude, prirodu, detalje. Pa napravila sam par fotki za svoje klijente. Pogotovo kada dođem na koncerte, bude tu i fotki za cijeli album , a nađe se i koji video.

 

O čemu Sanja sanja?

 

Kakvi su planovi za budućnost? Radi li se na nekom novom projektu? Ima li šanse da dobijem neku ekskluzivnu vijest?

Plan je raditi, raditi i samo raditi. I malo uživati na koncertima  Stalno radim na novim projektima, svaki novi singl ili album je i novi projekt. Trenutno pregovaram s jednim mladim bendom koji nam donosi nešto novo, ali još uvijek ne smijem ništa otkriti. Psssssst… ?? ?

 

 

 

 

Kad sestra savjetuje – Sanja Rajković & Željka Rajković

 

Sanja, pitaš li svoju sestru Željku za savjet i mišljenje oko nekih poslovnih odluka?

Naravno, ona mi je velika potpora od samog početka, i uvijek kada se oko nečega dvoumim, razgovor sa sestrom bude od velike pomoći. Ne treba to uvijek biti konkretan savjet, ponekad je dovoljno sagledati stvari iz druge perspektive

Željka, posluša li i uvaži li Sanja sestrin savjet uvijek?

Uvaži, nas dvije slično razmišljamo. Mislim da češće traži potvrdu neke svoje odluke nego savjet.

Što ste po struci? Koliko vam vaša titula znači na današnjem radnom mjestu?

Sanja je komunikologinja, a ja sam novinarka. Znači i jednoj i drugoj jer radimo poslove u kojoj je kvalitetna komunikacija i dobro pisanje preduvjet za uspjeh i dobre rezultate.

 

Copywriting Željke Rajković

 

Osim svog redovitog posla, posvetila si se copywritingu u slobodno vrijeme. Primjenjuješ li znanje s radionice copywritinga?

Svakodnevno! Uvijek se sjetim nekog dobrog savjeta ili tehnike

.

Što je najvrijednije od naučenog što danas primjenjuješ u praksi kao copywriterica?

Kada nemam inspiracije, krenem samo nabrajati različite riječi, spajati ih, stvarati rečenice, pisati tekstove. I onda mi se stvari poslože i vrati se inspiracija i nastane tekst za blog ili sadržaj za društvene mreže.

 

Radiš honorarno kao savjetnik za oglašavanje na društvenim medijima. Što konkretno savjetuješ svojim klijentima?

Da sve dobro provjere prije nego što nešto objave.  Iako internet „trpi“ svašta, sve se snima i prati, a sitne pogreške ih mogu koštati. Za sve što nisu sigurni, neka istraže ili se posavjetuju s nekim tko je stručnjak u svom poslu. Digitalno oglašavanje je možda „mlada“ branša, ali ima svoja pravila i razloge zašto se nešto radi na određeni način i u određeno vrijeme. Uostalom, ta pravila se mijenjaju, prilagođavaju, nadopunjuju gotovo svakodnevno. A s obzirom na količinu vremena koje provodimo pred ekranima, to je svima najbrži način komunikacije s klijentima.

 

Koje branše pokrivaš?

Okušala sam se u raznim branšama, turizam, anatomska obuća, poliklinika za estetiku, kozmetika, modni dodaci.

 

 

Šarlatanizam i nekreativnost društvenih mreža

Danas svi misle da znaju pisati, a pogotovo da su pismeni, naročito neki sveprisutni influenceri. Facebook, Instagram i druge društvene mreže nekih jakih brendova prepune su pravopisnih grešaka. Smeta li te šarlatanizam i nekreativnost na društvenim mrežama?

Smetaju mi pravopisne greške.  Od osnovne škole mi je hrvatski jezik bio najdraži predmet i išla sam na natjecanja svake godine pa sve primijetim. Šteta je što danas kada imamo pristup, ne odvojimo vrijeme da provjerimo ono što pišemo. Postoje predivne i poučne internetske stranice i aplikacije na kojima možete provjeriti gramatiku i pravopis. I besplatne su.

Ne smetaju mi influenceri, tko ne pokuša, ne može ni uspjeti. Internet je veliko tržište i očito svatko može pronaći svoju publiku.

 

 

Sanja Rajković & Željka Rajković - agencija SanjaR

 

 

Koga prate Sanja Rajković & Željka Rajković?

Sanja i Željka, pratite li neke blogere ili influencere i zašto? Po čemu se izdvajaju od drugih?

Ne mogu se sada nikoga sjetiti na prvu. A i ne znam jesu li to influenceri. Volim pročitati objave Julijane Matanović, a Sanja voli pročitati sve što piše Vladimir Skočajić Skoča. Pratimo glazbenike i tvrtke s kojima surađujemo.

 

PR – za budućnost dobra stvar!

Željka kao novinarka, vidiš li se u  budućnosti u PR-u i zašto?

Zašto ne, PR me oduvijek zanimao, a uz Sanju sam toj branši bliža nego ikada. Možda jednog dana budem radila i kao novinarka, tko zna što nas čeka u budućnosti.

Sanja Rajković & Željka Rajković - agencija SanjaR

Ugodno s korisnim – kad ti je posao stil života

Družite li se u slobodno vrijeme i kao prijateljice? Partijate li zajedno? Imate li slične sklonosti kada su slobodne aktivnosti u pitanju?

Stalno smo zajedno – hahaha! Volimo putovati i često putujemo, jako volimo izlaziti i odlaziti na koncerte. Jako volimo pješačiti, i po gradu i u prirodi. Ja samo po označenim i sigurnim stazama, a Sanja je avanturistički tip, njoj nije problem pješačiti ni po zahtjevnijim stazama.

Mladi glazbenici, ako ne znate kako doseći svoju zvijezdu na glazbenom nebu, Sanja Rajković pravi je menadžer za vas jer godinama radi s etabliranim glazbenicima, ponajboljim hrvatskim izvođačima. Isto tako, mnogim mladim snagama glazbene scene pružila je priliku da ih upozna i šira javnost. Željka Rajković je Sanjina desna ruka i najbolja savjetodavka, osoba koja će vas tekstualno predstaviti u najboljem svjetlu.

 

KAD SE DVIJE SESTRE SLOŽE,

PROJEKTI SE MNOŽE.

GLAZBENA INDUSTRIJA PREVRNUT SE MOŽE!