Lukantea copywriting & CeKaPe imaju višegodišnju uspješnu suradnju koja počiva na dobrim temeljima. Kako je zapravo započela moja suradnja sa Sanjom Vučković, alfom & omegom Centra za kreativno pisanje?

Gotovo slučajno, u svakom slučaju neplanski… Iako, ja sam uvjerena da u životu nema slučajnosti i da se sve događa s razlogom. Nisam ni u snu mogla zamisliti da ću se ja naći s ove strane “katedre”, zato što sam nedugo prije poziva bila završila baš tu istu radionicu copywritinga koju danas vodim. Život te nekada iznenadi!

Nakon što sam stekla zvanje specijalistice digitalnog marketinga u Algebri, nada mnom se nadvila poput prijetećeg oblaka neka nedorečenost, nepotpunost. Osjećala sam da mi nešto nedostaje u cijeloj toj priči, da nisam još sve svladala i to baš ono što mi najviše treba i  što volim raditi. Nedostajalo mi je nešto da dubinski shvatim što je digitalni marketing i kolika je vrijednost dobro napisane web stranice ili bilo kojeg reklamnog teksta.

 

Prvi korak – polaznica CeKaPe-a

Rekoh, slučajnosti nema… Tonina, kolegica s Algebre upravo je bila završila radionicu copywritinga u CeKaPe-u. Jako zadovoljna toplo mi je preporučila. Nisam dvojila ni sekunde. Preporuka dobronamjerne osobe može biti samo podstrek da ćeš nešto novoga naučiti – nešto korisno.  A, ja sam naučila kako dobro pisati za internet – društvene mreže, portale, web…

Nije da tada nisam bila kreativna i da nisam znala lijepo pisati. Kreativnost je kod mene, kako mi kažu oni koji me znaju, nepresušno vrelo, ali pisanje za digitalne medije nije pisanje zadaćnice ili priprema za književno djelo.

Tu vrijede neka druga pravila, neki novi zakoni. Trebalo je svladati WordPress, pisanje provući kroz prodajni ljevak. Znala sam ja da AIDA nije Verdijeva opera… već marketinški prodajni proces … Ali, kako tekstom postići privlačnost, zaintrigirati, stvoriti osjećaj želje kod kupca i na kraju potaknuti ga na akciju – da kupi, da klikne taj miš, da se angažira?

Tako je krenuo taj moj proces do današnje uloge u CeKaPe-u…od polaznice do voditeljice.

 

Lukantea copywriting & CeKaPe

 

Drugi korak – pokretanje obiteljskog biznisa – obrt ZGipsman

Pokusni kunić bila je suprugova web stranica. Trebalo je upogoniti njegov obrt na društvenim mrežama i predstaviti ga putem web stranice. Dobar majstor uvijek će imati posla jer preporuka je najbolja reklama, ali dobra prezentacija na webu donosi ti veću dostupnost kod pripadnika svoje ciljne skupine. Krenula sam prepravljati tekstove, secirati ih kao žabe na satu biologije.Teškom mukom rezala sam svoje krležijanski duge rečenice mrmljajući si u bradu – to je za naše dobro. I vidi vraga, stranica proradila ko’ blesava! U roku nekoliko mjeseci s pojedinim tekstovima i pogođenim ključnim riječima popela se na Himalaju internetskih tražilica. Krenuli su upiti za posao bez oglasa, samo na temelju pretraživanja – guglanja.

 

Treći korak – pokretanje vlastitog biznisa – obrt Lukantea copywriting

Počinju mi stizati ponude s raznih strana da pišem blogove, vodim društvene mreže i radim SEO tekstove za web. Klijenti primjećuju moj smisao za organizaciju web stranice pa radim i vizualni prijedlog stranice. Puštam kreativnosti da se razmaše na krilima slobodnog izražavanja. Nedugo nakon što sam dala otkaz u tadašnjoj tvrtki pripremajući se za vlastiti veliki korak – otvaranje obrta Lukantea copywriting, stiže mi ponuda Sanje Vučković da se pridružim timu voditelja CeKaPe-a kao voditeljica copywritinga. Trebam li reći da sam bila zatečena – ugodno- ma šta ugodno -pre pre ugodno. Radosno sam prihvatila još uvijek nesvjesna u što sam se uvalila. To je velika, jako velika odgovornost. Hoću li ja moći uspješno zamijeniti svoju voditeljicu Jasenku Begić!? Knedla u grlu.

 

Četvrti korak – lukantea copywriting – prvi mačići se bacaju u vodu … ili ipak ne!?

Prvi sat – lagano drhtanje glasa i ruku… Grč u želucu. Divna prva grupa, trema se razbija i postajemo jedna lijepa mala copywriterska sedmorka koja se ugodno i opušteno družila, a istovremeno ozbiljno učila. Položila sam sama sebi ispit. Htjela sam stvoriti dobru radnu ali istovremeno i opuštenu atmosferu. Druga grupa… treća grupa…Četvrta grupa…

 

 

Peti korak – copywriting II

Već sam s drugom grupom bila sto posto sigurna da radim na pravi način. Bilo je to 10 super kreativnih žena koje su poželjele nastavak copywriting radionice. Predloženo, prihvaćeno! Copywriting II zaživio i nastavio se u kompletnom sastavu.

 

Šesti korak – lukantea copywriting – snađi se, druže!

I ništa u životu ne ide samo tako… Prepreke se pojavljuju kad se najmanje nadaš. 2020. Trebam li spomenuti što se dogodilo? Isto što i ostatku svijeta! Svi smo stali, sve je stalo.. I privatan život i posao. Jedino su punom parom radile bolnice, ordinacije opće prakse, ljekarne, pekare i dućani… Uslijedili su zatvoreni dani. U dokolici, u besposlici ili u kriznim situacijama reagiraš kreativnim idejama. Idemo online! I krenula je radionica na valovima interneta! Razmišljajući kako ne izgubiti polaznike Zagrepčane – lokalnu ciljnu skupinu, ponudili smo im online nastavu. Ali, dogodila se nevjerojatna stvar! Ovo je bila neplanski dobro pogođena radionica za sve one iz manjih i udaljenih mjesta koje zanima copywriting, a koji ne mogu dolaziti uživo na radionice u Gajevu. I tako sam se družila sa Zadrom, Rijekom, Šibenikom, Čakovcem, Varaždinom. Tako smo targetirali, a da nismo prvotno planirali!

 

Sedmi korak – staro normalno, ili novo normalno – što je uopće više normalno?

Lukantea copywriting & CeKaPe nastavljaju svoju suradnju online i uživo prilagođavajući se epidemiološkoj situaciji oko nas. Pripremam nove kreativne zadatke za mlade i nešto starije kreativce. Isto tako, držim i individualnu poduku u oba oblika za sve one koji žele saznati više.

 

AKO IMAŠ DOBRE TEMELJE,

AKO SE PO PRAVILIMA IZVODI GRADNJA,

ONDA ĆE USPJEŠNA BITI SVAKA SURADNJA!