Svijetu copywritinga pripadam već punih sedam godina, a zadnje dvije uronjena sam do grla.Copywriting me opčinio.

Dobrodošli u moj ✍️svijet copywritinga!✍️

Kako je sve počelo,

kako sam zakoračila

u taj divni svijet copywritinga?

Doslovce sam bila bačena u vatru. Moram priznati kako sam se na prvu zaljubila u COPYWRITING. Krenulo je sve s dentalnim turizmom i radom u stomatološkim poliklinikama u kojima sam obavljala poslove više radnih mjesta – recepcije, administracije, call centra, marketinga, community (brand) managera i voditeljice poliklinike. Prepoznat je moj talent za pisanje i dobra interakcija s pacijentima.

Prve objave bile su amaterske, instinktivne, s fotografijama koje nisu bile naročite kvalitete. Nismo imali boljih, ali stil pisanja i sadržaj koji sam nudila čitateljstvu naišao je na dobar odjek. To mi je, naravno, podiglo samopouzdanje.

Kako sam prije radila u prodaji i marketingu kao brand manager, PRODAJA u pismu tj. COPYWRITING nekako mi je prirodno legao. Radeći u direktnoj prodaji, uvijek sam igrala na drugu loptu.⚽️⚽️ Nikada nisam bila naporna u prodaji, nego je sve započinjalo jednim lijepim ležernim razgovorom. U prodaji se trebate naoružati strpljenjem, ponekad i konjskim živcima.

 

Copywriting je neodvojiv od prodaje

Kada vas klijent prepozna kao nekoga tko mu ne uvaljuje, nego sugerira, tada stječete njegovo povjerenje. Dobra suradnja na relaciji TRGOVAC-KLIJENT je zagarantirana. Direktna prodaja u pismu kroz CTA rečenice manje me privlači od one suptilne, indirektne prodaje kod koje ljudi ne osjećaju pressing da moraju nešto kupiti. Budimo realni, copywriting je prodaja, prodaja kroz pisanje! Tvrdim da ta prodaja ne mora uvijek biti agresivna.

Iskustvo iz stvarnoga svijeta trgovine uvelike mi je pomoglo da kreiram svoj ?stil pisanja u copywritingu. Iako, za copywritere kažu da ne smiju imati svoj stil. 😉 Kako sam paralelno radila administrativne poslove i poslove call centra, iz prve sam ruke znala što potencijalni pacijenti žele, što ih muči i kako im ponuditi rješenje. Sve to što smo spoznali kroz? telefonske razgovore trebalo je samo pretočiti na papir.

Vama koji se odlučujete krenuti u svijet copywritinga preporučujem da svako radno iskustvo gledate kao benefit i stepenicu koju ste s razlogom prošli kako biste kreirali svoj copywriterski habitus.

 

Edukacija u svijetu copywritinga

Nakon završene edukacije u Algebri za internet marketing, danas sam službeno po zvanju ??‍? Specijalistica za internet marketing. Ali, moje zanimanje, moj poziv i moja najveća ljubav je kreativno pisanje za sve vrste medija – copywriting. Kako mi je edukacija u Algebri bila prilično štura i slabo pokrivala temu koja me najviše zanimala, a to je copywriting, isti sam upisala u Centru za kreativno pisanje, popularnom CeKaPe-u. Po završetku edukacije, ponuđeno mi je preuzimanje vođenja radionice copywritinga,??‍?  što sam s velikim veseljem, ali i odgovornošću prihvatila. Radeći s mladim, talentiranim kreativcima i kreativkama, dobila sam dodatni polet. Ovih dana osim početnog ciklusa copywritinga, za polaznike koji su prošli prvi ciklus, otvaramo ciklus naprednog copywritinga.

 

Moj prvi službeni korak u svijet copywritinga

Sjetila me nedavno bivša kolegica na moj prvi copywriterski uradak u offline svijetu. Ja sam gotovo i zaboravila na to. Bilo je to prije gotovo dva desetljeća kada je digitalni copywriting bio u povojima, a u Hrvatskoj jedva da je i postojao. Radila sam kao brand manager luksuzne talijanske robne marke. Vlasnik tvrtke došetao je do mene i rekao mi da ide kao gost na radio u Zuhrinu emisiju. Samo mi je važno napomenuo da je u eteru za pola sata i da smislim nešto kao jingle, slogan, oglas...? ?  ? ? Da ste mi vidjeli tada izbezumljenu facu! ?Bolje da niste! ? Nije problem napisati, nego je problem tajming! Za pola sata da sklepam atraktivnu objavu?!

Ne znam zašto, ali i pod stresom uvijek sam znala dobro pisati. Kliker me tu nikada nije izdao. Nadam se da neće ni u budućnosti! Znao je moj poslodavac da sipam rime iz rukava jer sam mu uvijek bila as u rukavu. Znate ono: zahvalnice, čestitke i slično. Rimovana pjesma – reklama nastala je doslovce u pet minuta. Naslovni slogan puknula sam kao grom ?iz vedra neba: “Želiš biti trendi? Furaj Fendi!” Podatak da će Zuhra čitati reklamu, bio mi je jasan signal da oglas ne smije biti pretenciozan, ozbiljan, već upečatljiv i zafrkantski. I takav sam upravo sročila.

Po povratku s radija, direktor mi je čestitao i rekao da sam nasmijala vic majstora Zuhru.Taj put spasio me čisti talent. Pojma nisam imala da je to copywriting. 

Pišući ovo, palo  mi je napamet da sam već bila copywriterica i prije ulaska u svijet dentalnog turizma. Svijet copywritinga već tada mi je lagano odškrinuo vrata?, a s dentalnim turizmom i CeKaPe-om otvorio ih širom.

 

Blog ✍️Piši dobro✍️

u svijetu copywritinga

Ovaj blog namijenila sam onima koji kreću u svijet copywritinga, koji žele naučiti više i izbjeći da budu bačeni u vatru poput mene. Svojim savjetima pomoći ću vam podići kvalitetu pisanja, pokazati pravila pisanja za određene medije, a dogodovštinama i anegdotama iz svijeta copywritinga možda vas i nasmijati.

Pridružite mi se u mom svijetu copywritinga! Dobro mi došli! 

Upoznaj me

 

SVAKI POČETAK JE TEŽAK.

UZ MENE ĆETE LAKŠE DO CILJA, ZBILJA!