Što je umjetna inteligencija? Kako nam popravlja kvalitetu života? Može li nam pomoći u poslu? Kako pomaže-odmaže piscima sadržaja za web-stranice, digitalni marketing i portale? Hoće li copywriteri, content writeri ili ghostwriteri uskoro ostati bez svog posla kao blagajnice u mnogim maloprodajnim lancima, koje je zamijenila automatizirana blagajna? I dalje preferiram ići kod blagajnice jer volim ljudski kontakt. Ne volim  komunicirati sa strojevima, jedino kad baš moram. Naravno, neki će sad reći, pa visiš non-stop na računalu i mobitelu, koristiš ih stalno. Da, i ne mogu reći da mi nisu bitno olakšali posao, istraživanje podataka i život općenito. Nekada mi se ne da do knjižnice pa mi internet-tražilice skrate dragocjeno vrijeme. Hoće li mi muke po istraživanju skratiti AI chatbot ChatGPT ili ću uskoro morati zaprti birtiju u kojoj sam točila riječi na hektolitre, pokazat će vrijeme.

 

Što je AI chatbot ChatGPT?

Prije samo dva mjeseca, u studenom 2022. lansiran je AI chatbot ChatGPT koji je razveselio mnoge, ali bogme i zabrinuo pisce sadržaja. Taj je napredni sustav umjetne inteligencije dizajniran kako bi oponašao prirodni dijalog između dvoje ljudi u stvarnom vremenu. Tu se korisnik igra s GPT-3.5 kroz chat sučelje dolazeći do potrebnih informacija, sastavaka, članaka, eseja…

Da bi  nam AI chatbot ChatGPT isporučio željene informacije, koristi Large language model ili skraćeno LLM umjetnu inteligenciju koja počiva na nepreglednoj bazi podataka. Ta baza koristi LLM- InstructGPT‒kako bi mogla pratiti želje, pitanja tj. naredbe korisnika, izvući iscrpne i konkretne odgovore te ih plasirati u vidu jasnih, gramatički i jezično dobro skovanih rečenica.

 

OpenAI, AI, LLM? ‒ Što li samo znače ti čudni pojmovi?

Počela su mi se rojiti pitanja iznad glave:

  1. Kako će umjetna inteligencija utjecati na copywritere, content writere, ghostwritere?
  2. Kako će AI utjecati na pretraživanje?
  3. Kako će AI utjecati na SEO?
  4. Može li doista producirati kvalitetan sadržaj bogat točnim i provjerenim podacima?
  5. Mogu li je koristiti da mi olakša posao?
  6. Što je OpenAI, a što ChatGPT, i koja je razlika?
  7. Što je LLM?

I ja sam jedna koja se našla u tom neobranom grožđu pa sam se zbog znatiželje, a i pomalo prijeteće nepoznate opasnosti, uputila u avanturu odmjeravanja snaga s umjetnom inteligencijom. Naravno, prvo i osnovno, istražila sam gore meni nepoznate navedene pojmove. Dijelim ovdje s vama svoja saznanja:

  1. AI je skraćenica tj. to su inicijali za umjetnu inteligenciju na engleskom jeziku (artifical intelligence). Što radi i zašto je stvorena?  Oponaša ljudski um, način na koji razmišlja, koristi specifične algoritme, a krajnji rezultat plasira korisniku kako bi mu olakšao život i ubrzao dolazak do potrebnih informacija. Umjetna inteligencija realizira se s pomoću računala i drugih digitalnih uređaja. 
  2. Što je onda OpenAI? Riječ je o neprofitnoj istraživačkoj tvrtki koju je prije osam godina osnovao, (vidi iznenađenja!), glavom i bradom, planetarno popularni milijarder Elon Musk i manje poznati Sam Altman u San Franciscu. Ako je vjerovati osnivačima OpenAI-ja, umjetna inteligencija osmišljena je kako bi služila čovječanstvu.
  3. Da biste vidjeli kako to funkcionira i koristili umjetnu inteligenciju, potrebno je otvoriti web-alat OpenAI Playground.  Upravo to sam i ja učinila, logirala se i krenula u avanturu Dijana vs. AI. Modeli su vrlo interaktivni. Ono što sam shvatila eksperimentirajući je sljedeće: Chat GPT je odličan alat želite li na brzinu dobiti neke odgovore ili formiran tekst, dok je OpenAI Playground ipak za nešto vještije, rekli bismo naprednije korisnike koji se malo više kuže u tematiku te mogu optimalno podesiti model za svoje potrebe.

 

AI umjetna inteligencija ChatGPT - Lukntea copywriting blog

 

Kako je prošao moj prvi susret i odmjeravanje snaga s umjetnom inteligencijom zvanom AI chatbot ChatGPT?

Moram reći da nisam pretjerano oduševljena, i to ne zato što na upit tko sam ja nije imao pojma, nego nije nikad čuo ni za moju žestoku konkurenciju. A, nije da baš njih i mene nema na internetu. Hajde, ne budu lijena Dijana! Utipkam imena i prezimena svoje konkurencije. Kaže ‒ nema podataka o njima.

No, kada sam ga upitala da mi napiše što zna o Međunarodnom danu zagrljaja, lijepo mi je odgovorio da je to danas (pišem blog 21. siječnja) i još crticu-dvije, a onda je naprosto stao. Mislila sam da mi se komp smrznuo, ali nakon provjere, vidim da nije do kompa, nego do zblesirane umjetne inteligencije. Već sam lagano počela likovati.

U svakom slučaju, ako tražite da vam napiše neki tekst od npr. dvjestotinjak-tristotinjak riječi na zadanu temu, ChatGPT chatbot će to, nekad više, a nekad manje uspješno odraditi, uz ograđivanje da možda neki podaci nisu relevantni ili točni. Pa, sad ti vjeruj ovoj novoj “inteligenciji”! Mogla bi pred klijentom AI izazvati AJ, JAJ, JAJ!

 

 

umjetna inteligencija - Lukantea copywriting blog

[Ne] treba vam Cyrano de Bergerac ili Dijana, imate ChatGPT!

ChatGPT  će dosta precizno odgovoriti na jednostavna i konkretna pitanja kombinirajući znanje sa svih mogućih izvora. Ako niste stihoklepac, a želite dragu osobu iznenaditi za Valentinovo, ne trebate unajmiti incognito romantičnog ghostpoeta Cyrana de Bergeraca ili moju romantičnu malenkost. To će vam gratis napraviti ChatGPT. I još možete zatražiti u kojem stilu da piše: npr. Petrarce, Lorce, Balaševića, Huljićke... Toliko je napredan da zna i hrvatski jezik, stoga go on, navali hrvatski narode po svoju dozu poezije!

Mene nije baš oduševio svojim pjesničkim umijećem, ali čujem od nekih kolega, a imala sam priliku i čitati na jednom portalu, da je na više upita da napiše pjesmu za različite domaće izvođače, koji nemaju nimalo sličan stil pjesama, kombinirao cijele identične stihove, a ponegdje i strofe. Toliko o originalnosti! Očito se i umjetnoj inteligenciji ne da raditi baš sve po PS-u pa lovi krivine ili nije baš toliko kreativna da stvara unikatna i originalna djela. “Shvatila je” da je brži put plagijat, baš kao što, nažalost, dosta copywritera plagira. Koliko sam već svojih ulomaka doslovce pronašla prepisane od početnog slova do posljednje točke! Ne bi se potrudili pronaći sinonime za neke riječi ili slične epitete pa da barem donekle tekst izgleda drugačije.

 

Smijem li objaviti AI tekst kao svoj?

Ima li to kakvih pravni konzekvenci za mene, vas, mog ili vašeg klijenta?

Za sada to još nitko ne zna, ali ono zbog čega ne preporučujem da doslovce kopirate i prenesete copy (tekst) na svoj portal / web / društvene mreže jest činjenica da barem desetak tekstova koje sam dobila kada sam utipkala neku stručnu temu iz stomatologije (za koju sam specijalizirala SEO pisanje), vrvio je ne samo greškama, već i totalnim nebulozama. Ne znam koji je razlog jer internet je pun kvalitetnih blogova na temu stomatologije s ažurnim podacima. Objavljivanje nekorigiranih i neprilagođenih tekstova može ozbiljno narušiti renome tvrtke za koju pišete. Zato, enciklopedije, stručnu literaturu i stručne časopise u ruke te bacite oko na stručne portale online!

Drugi razlog zašto vam ne preporučujem copypaste tekstova AI-copywritera, kao ni živih pisaca sadržaja, jest Google detektor kopiranih tekstova. Google Poirot odmah će nanjušiti da je tekst kopiran tj. da ga je napisala AI.  A, vi ste htjeli postići baš suprotno. Bit će i to malo truda uzalud! Može se dogoditi da “lijena” AI pokupi doslovce čitave tekstove ili pasuse s postojećih web-stranica i vama to plasira kao gotov tekst, a vi to objavite nemajući pojma da identičan, originalni tekst već negdje postoji u bespućima interneta. Dupliciranje, čitaj plagiranje tekstova, Google kažnjava lošim rangiranjem u rezultatima pretraživanja.

Prišapnuli su mi neki IT stručnjaci da izgleda da postoji watermark tj. kriptirano obilježavanje sadržaja. Kada sam ih pitala što je to i čemu služi, rekli su mi da navodno može pomoći odgonetnuti sadržaj koji je napisala umjetna inteligencija OpenAI proizvoda kao što je ChatGPT u odnosu na živuće pisce.

 

Zato, uzdajte se u se i u svoje kljuse!

Danny Sullivan iz Googleovog PR-a demantira da je sadržaj stvoren na ovaj način u Googleu potpuno zabranjen. U Geoolgeu su fokusirani na korisnost sadržaja za krajnjeg potrošača, a ne nužno na način kako je tekst stvoren. Njima je cilj ukloniti što je više moguće beskorisnog sadržaja na tražilicama. To u Googleu čine s pomoću Helpful Update, koji korisnicima servira samo koristan sadržaj, a detektira spam i sadržaj loše kvalitete te kažnjava web-stranicu/portal lošim rejtingom u rezultatima pretraživanja.

 

Što još može raditi umjetna inteligencija ChatGPT?

Zamislite, može napraviti plugin za WordPress! Ja te stvari prepuštam svom informatičaru, jer kao što rekoh, digitalne tehnologije malo me plaše i ne mogu ići ukorak s njima. Ipak ja spadam u staru gardu.

 

Što još ne može raditi umjetna inteligencija ChatGPT?

Ako baš želite svježe informacije, što se ono kaže ispod čekića, obratite se dobrom starom Googleu jer ChatGPT za sada ne zna ama baš ništa prepoznati o sadržaju koji je objavljen nakon 2021. godine.

Ne mogu reći da vam neće ispostaviti solidan tekst, ali za dublje tekstove koje obrađuju stručne teme, okanite se ćorava posla na ChatGPT-u jer je sve samo ne stručnjak. Zna od svega pomalo, nije nišni novinar. Brand journalism tu je još u povojima.

 

Kako stoje stvari kada su tehničke SEO postavke u pitanju?

Ne reagira na podražaj. Vrag bi ga znao zašto. Upitah informatičara. Kaže ‒ bit će zato što nije spojen na internet. Daje mi tek definicije za pojedine pojmove koje sam spomenula u upitu.

 

Što kaže i kako reagira Google na ovu ChatGPT novotariju?

Istražujući za ovaj blog, bilo mi je nevjerojatno kada sam saznala da je Google već ranije imao svoj AI chatbot, navodno još jači. Googleov AI chatbot naziva se LaMDA iliti Language Model for Dialog Applications. Nikad ga nije plasirao široj javnosti za upotrebu. Samo Google zna zašto. Je li zakasnio pravovremeno reagirati ili je s razlogom odgodio lansiranje svojeg umjetno inteligentnog djeteta? Navodno je jedan od  razloga taj što bi izgubio mnogo novaca od reklamiranja u 2021. godini da je ponudio tržištu svoj chatbot, a druga bojazan je od manipuliranja informacijama ‒ širenju štetnog i negativnog sadržaja, osobito seksističkih i rasističkih tekstova. Govor mržnje u Googleu je nepoželjan.

Prema New York Timesu, u Googleu je proglašeno izvanredno stanje jer su mediji proglasili ChatGPT Googleovim ubojicom.

Jedno je sigurno, u Googleu neće sjediti skrštenih ruku i čekati da im preuzmu veliki, možda najveći dio torte. Za sada je još u prednosti jer njegov algoritam svakodnevnog pretraživanja (crowl) i indeksiranja milijuna novih tekstova plasira hrpu novih, svježih podataka. Da bi umjetna inteligencija isto to mogla napraviti, trebala bi doraditi i izvježbati model, što ne znači da u skorijoj ili daljnjoj budućnosti neće to i napraviti.

Nismo još ni pošteno naučili koristiti se ChatGPT-om, a već nam najavljuju poboljšanu verziju. Sadašnji radi na GPT-3.5. arhitekturi, a novi pod radnim nazivom chatbot GPT-4 bit će, zamislite, 500 puta jači te će davati kvalitetnije tekstove. Fascinira podatak da će u samo jednoj sekundi moći producirati oko 60 tisuća riječi. Toliko brzo ni ja ne mogu govoriti, a meljem 100 na sat. Dakle, jedan cijeli roman.

Bit će zanimljivo gledati ovu neizvjesnu trku za pridobivanjem pažnje korisnika te tko će preživjeti na tržištu od živućih copywritera. Živi bili pa uskoro vidjeli, jer nova AI već kuca na naša vrata!

 

AI umjetna inteligencija ChatbotGPT ili čovjek - blog- Lukantea copywriting

Umjetna inteligencija vs. prirodna inteligencija

Što se mene tiče, neću se navući na ovu novotariju jer sam prilično svojeglava i volim sve raditi iz svoje glave. Dok me zdrava pamet služi i ruke, pisat ću iz srca i duše, a ne kopirati umjetno stvoren hladan tekst. I sve mi se čini da ovo ne ide u dobrom smjeru jer uz izliku bržeg generiranja tekstova i olakšavanja posla, možemo nanijeti štetu brendu eventualnim copypaste tekstovima, a zbog pasivnog načina rada tj. nekorištenja vlastitih umnih resursa, mozak nam može zakržljati. Mozgu treba hrana i mnogo vježbe, a uz AI će imati sve manje i manje prakse.

E, da, došli smo do poante, umjetna inteligencija je stroj koji piše bez emocija. Koliko god se neke od pjesama koje producira čine emotivnima, kada se fokusirate i pročitate više puta, vidite da tu nema emocije. A, emocija je ono što prodaje priču i priče nema bez emocije. Kakav nas storytelling čeka od umjetne inteligencije u budućnosti, vrijeme će pokazati.

 

HOĆEŠ LI BITI FER PLAY COPYWRITER

ILI ĆE TVOJA PEREFERANCIJA

BITI UMJETNA INTELIGENCIJA?