Ghostwriter. Kako tajanstveno zvuči ovaj naziv! Pisac iz sjene. Što se zapravo skriva iza ovog tajanstvenog naziva?

Kada sam se po prvi puta susrela s pojmom, logikom uvriježenog načina razmišljanja, pomislila sam da se radi o piscima koji se bave samo jednim žanrom, romanom ili pripovijetkom horora ili scenaristima za horor filmove. Uzela sam članak u ruke i otvorio mi se jedan zanimljiv svijet. I što je najbolje, shvatila sam da sam već u nekoliko navrata bila ghostwriter, a da to nisam znala.

Pa, tko je onda ghostwriter?

Unajmljeni pisac koji piše u ime neke poznate osobe, a nitko ne smije znati da je on autor teksta jer ga veže Ugovor o suradnji. Dakle, najtočnije rečeno, to je anonimni pisac.

Mnoge poznate osobe iz svijeta showbusinessa, sporta, politike, gospodarstva i umjetnosti vrhunski su u svom području djelovanja, ali intervjui im ne idu od ruke. Naprave neki gaf, lupe neku nebulozu i onda krene lavina na društvenim mrežama, prozivke novinara po portalima te bude glavna vijest u trač rubrikama i kafićima. U današnje vrijeme, najbolje je unajmiti dobrog ghostwritera da odradi posao umjesto njih pišući  na temelju unaprijed pripremljenih pitanja, u stilu govora (načina na koji se izražava) osobe koja ga je angažirala.

I, već kada sam pomislila da je sve to dobar “prevarantski trik” modernih vremena, istraživanje i dublje zadiranje u tematiku skroz me iznenadilo.

Gdje sve djeluje ghostwriter?

Ghostwriter je, kao pisac za poznate osobe, najčešće angažiran za pisanje:

  • novinarskih članaka
  • govora
  • intervjua
  • autobiografija
  • memoara
  • književnih djela… 

Sve to radi u ime neke druge osobe, koja je najčešće u žiži javnosti. Mislite li da je neka poznata starleta, glumica ili pjevačica toliko elokventna da je napisala svoju vrlo pitku autobiografiju? Čast iznimkama, ali iza velike većine stoji unajmljeni ghostwriter. Ghostwriter je vrlo često pisac autobiografija, ali i pisac memoara.  Memoare piše ghostwriter, a potpisuje osoba koja je ispričala svoje dogodovštine.

On je pisac svega što može pisati u ime osobe koja ga je angažirala.

Ghostwriting ili ghosting, kako ga još nazivaju, pojavljuje se u mnogim područjima kreativnog stvaralaštva. U glazbenom svijetu ghostwriteri su tekstopisci pjesama i instrumentalnih djela. Već u doba Mozarta zaživjela je ova praksa. Danas ghostwriter piše pop ili rock glazbu, stihove ili melodiju u stilu glazbenika koji ga unajmljuje.

ghostwriter u glazbi

U svijetu filma ghostwriter može raditi kao autor scenarija, ili pak na njegovoj doradi radi uvjerljivijeg i privlačnijeg storytellinga.

Ugovor s klauzulom o tajnosti podataka

Klauzula o povjerljivosti koja je sastavni dio Ugovora između ghostwritera i “potpisanog autora teksta” (čitaj, osobe koja je angažirala ghostwritera) obvezuje ghostwritera da ostane u potpunoj anonimnosti. On je  pisac obavijen velom tajne, tajanstven poput duha. Zna se dogoditi da potpisani autor ili izdavač javno prizna tko je zaslužan za literarni dio autobiografije, memoara , književnog djela i sl. Naravno, to se ne priznaje u potpunosti već se navodi da mu je u istraživanju pomogao pomoćnik, pisac istraživač.

Odricanje prava na autorstvo 

Odricanjem prava na autorstvo, ghostwriter ulazi, usudila bih se reći, u sferu dobrog obrtnika svog zanata, zanatlije od pera. Emocionalno se ne veže za napisano djelo, već ga isporučuje kao bilo koji obrtnik svoj proizvod. Ima li tekstopisac sam sa sobom problema, nekih nedoumica oko odricanja od autorstva, možda je bolje da se ne bavi ovom spisateljskom disciplinom.

ghostwriter Ugovor - klauzula o povjerljivosti

 

Postani pisac iz sjene

 

 

GHOSTWRITER ISTRAŽUJE OSOBU U ČIJE IME PIŠE DJELO,

JER NJEZIN DUH I STIL MORAJU IZIĆI NA VIDJELO.