CTA- poziv na akciju ili engleski, call to action, neizostavni je dio svakog prodajnog teksta.  Duži prodajni tekst obično se sastoji od nekoliko dijelova:

 • naslova
 • podnaslova
 • bodycopyja i
 • CTA buttona ili CTA rečenice.

Napraviti prodajni tekst bez CTA – poziva na akciju ja kao da vam u luksuznom restoranu fine hrane ponude fantastičan slijed jela bez deserta. Desert uvijek zaokružuje cijelu gastronomsku priču. Ovako bi to bio nepotpun gastro doživljaj. U našem slučaju teksta bez poziva na akciju, nedovršen prodajni ciklus.

Vrlo često naletjet ćete na agresivne CTA poruke kojim nas zapljuskuju s TV ekrana u reklamama tipa :

 • kupi još danas
 • iskoristi posljednju priliku
 • fantastična ponuda
 • još samo danas…

Ne može se bez toga, to je dio takvog načina prodaje.

contact us - lukantea copywriting - CTA poziv na kaciju

U digitalnom svijetu CTA button zauzima važno mjesto na web stranicama. Ako tekst na nekoj stranici, početnoj ili landing pageu ne vodi nigdje (link), ne poziva na akciju, napravljen je samo dio posla. Prodajni proces zaustavljen je pred sam kraj. Možete imati najbolji tekst na svijetu, a zaboraviti uputiti poziv na akciju na samom kraju. Veliki propust jer je velika vjerojatnost da će se potencijalni kupac nakon pročitanog teksta vratiti u svoj stvarni svijet. Bez obavljene kupnje.

A, do prodaje vas je dijelio taj jedan jedini klik koji vodi na kontakt obrazac ili poziv, na koji ga niste naveli ni direktno ni indirektno.

CTA – poziv na akciju na indirektan način

I ja često koristim direktne CTA rečenice. Draže  su mi one suptilnije. Indirektne rečenice kreativnošću pozivaju na akciju. To rade na jedan blaži, manje agresivan način. Ulaze u podsvijest potencijalnog kupca. Prije ili kasnije, potiču na kupnju.

Sjetite se samo kako jedva čekate uteći napasnim prodavačicama iz neke trgovine i poslije je zaobilazite u velikom luku. A, proizvodi vam se baš jako sviđaju.

“Hoćete li kupiti? To je najbolje na tržištu! Bilo bi šteta da to propustite.” Bla, bla, bla – nikako da se ugase. Sve mi je jasno, radila sam u direktnoj prodaji. Valjda tako moraju prema uputama nadređenih. Loša taktika, barem kada sam ja u pitanju kao kupac. A, vjerujte, nisam izoliran slučaj, nisam čovječja ribica!

CTA button je odličan poziv na akciju na web stranici. Na njemu je dobro da pišu standarne riječi: saznaj više, pročitaj više, kontaktiraj nas (contact us), pozovi, naruči..

Ako u tekstu te riječi ponovite u više navrata, to je zaista previše! Dakle, umjereno i na suptilniji način treba provlačiti prodajne rečenice kroz tekst. Klasičan oglas je nešto drugo i tu je dobro biti nešto direktniji i persuazivniji. Ako je dead line blizu, dobro je i da smo agresivniji s CTA porukama. Zašto? Iz jednog jedinog razloga, treba nam konverzija. Poziv na kupnju treba biti jasan, nedvosmislen.

CTA - poziv na akciju - lukantea copywriting

AKCIJE

Kada su akcije u pitanju, to treba nedvosmisleno komunicirati, brzo i direktno. Zašto? Akcije, prema zakonu, moraju imati početak i kraj, dakle vremenski su određene i upravo zbog kratkih rokova reklame moraju odmah početi djelovati. U reklami treba navesti kada počinje i kada završava akcija, što nudi i koliki je popust. Ako je benefit, kupiš jedan proizvod, a drugi dobiješ za 50% nižu cijenu ili GRATIS, to je jaki mamac za potencijalne kupce. To treba naglasiti. Na kraju teksta pozvati na akciju, a preporuka je i da fotografija uz tekst komunicira jasno baš to – popust ili poziv na kupnju!

Kako pisati CTA buttone?

Kolegica s radionice Copywritinga u CeKaPe-u, Lucia Buljat, prezentirala je svoj diplomski rad na meetupu. Radila je usporedbu identičnih web stranica što se tiče dizajna i fotografija. Ono što ih je razlikovalo bili su stilovi kojima su pisani tekstovi. Na jednoj stranici pisala je književnim, formalnim stilom, a na drugoj, ležernijim, rekla bih, blogerskim stilom. I naravno, koristila je CTA rečenice i CTA buttone.

Po završetku web stranica, provela je anketu na fakultetu, u obitelji, među prijateljima i poznanicima.

Očekivano, većini se više svidio ležeran stil pisanja, copywriterski storytelling, ali… Interesantno, na CTA buttone reagirali su suprotno. Preferirali su “saznaj više” od nekih pomalo pomaknutih.

Meni je ovo saznanje bilo od velike vrijednosti. Jedno od boljih meetup izdanja. Netko je konačno argumentirao da je ležerniji stil u tekstu bolja opcija, ali ne i na CTA buttonima. Tu treba ići s provjerenim, formalnim formulama uspješnosti.

CTA - poziv na akciju - learn more

Kako pisati CTA rečenice?

Treba prvo odrediti cilj teksta i ciljnu skupinu. To će nas usmjeriti na pravi put. Ako je riječ o web shopu, naravno da nećemo ići sa suptinim rečenicama, to je online trgovina. Umjesto izloženi na policama, proizvodi su na fotografijama i vi birate model, boju, kroj, dužinu, veličinu … Tu se jasno daju karakteristike proizvoda i dovoljan je CTA button s jasnim pozivom na akciju.

Imate li neki svoj biznis koji nudi uslugu, posebno neku rijetku, tada trebamo u tekstu objasniti tko smo, što radimo i zašto, na koji način i kako to može popraviti kvalitetu života našeg potencijalnog kupca. Tu je dobro prije CTA buttona na web stranici začiniti tekst dobrom inovativnom CTA rečenicom, koja će zvoniti još neko vrijeme u glavama čitatelja. Ono što ostaje u podsvijeti prije ili poslije ispliva na površinu. Kada čitatelj osvijesti potrebu za određenom uslugom, vraća se samovoljno na stranicu ili poduzima akciju.

To nam je bio cilj:

 • poziv
 • ispunjen i poslan kontakt obrazac
 • poslan email
 • poslana SMS poruka.

CTA - poziv na akciju remember

Ne zaboravite CTA – poziv na akciju uključiti u svoje prodajne tekstove!

Nije svaka objava na društvenim mrežama prodajna. Neke informiraju, neke educiraju, neke nasmijavaju, a neke prodaju. U prodajnim objavama CTA je must have. U ovim drugima je poželjan. Direktan ili indirektan, treba prilagoditi kontekstu.

U početku koristite standardne provjerene rečenice. On su uvijek zicer:

 • Naručite
 • Rezerviraj
 • Kupi
 • Pročitaj više
 • Saznaj više“…

S vremenom steći  ćete samopouzdanje i vidjeti na što vaše čitateljstvo najbolje reagira i prilagoditi svoje CTA rečenice njihovom ukusu. Ne zaboravite, tu smo zbog potencijalnih klijenata! Moramo sve gledati iz njihove perspektive!

Što vam sada napisati na kraju, nego jednu direktnu CTA rečenicu:

Pridružite mi se i pratite me na Blogu ✍️PIŠI DOBRO!✍️

Upoznaj me

 

 

 

CTA – POZIV NA AKCIJU SE DODAJE RADI PRODAJE!